Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:06:02

На честь легендарного льотчика-героя

18.10.2012   10:37

У Чернігові відбувся третій міжнародний турнір з волейболу на Кубок почесного громадянина міста, двічі Героя Радянського Союзу, генерал-лейтенанта авіації Олександра Гнатовича Молодчого.

Волейбольні змагання на його честь стають все більш популярними серед команд юніорів професійно-технічних навчальних закладів обласного центру та ліцею з посиленою військово-спортивною підготовкою і стали вже традиційними. Розширюється і географія його учасників. Цього року турнір набув статусу міжнародного, і конкуренцію чернігівським волейболістам склали наші сусіди з Білорусії - команда Гомельського залізничного коледжу.

Змагання з волейболу проходили за підтримки Благодійного фонду імені двічі Героя Радянського Союзу Олександра Молодчого. Почесний президент фонду, депутат Чернігівської міськради Олександр Шкурат побажав його учасникам олімпійського здоров'я та виховувати себе в дусі дідів і прадідів, які в роки війни, не шкодуючи життя, боронили нашу Вітчизну.

В спортивному залі Чернігівської обласної дитячо-юнацької спортивної школи три дні не вщухав дзвінкий стук волейбольних м'ячів. Всі без винятку зустрічі пройшли в запеклій та видовищній боротьбі. 

Білоруські юнаки показали гру високого рівня. В фіналі вони обіграли команду Чернігівського юридичного коледжу і стали переможцями турніру.

Трете місце здобули студенти-волейболісти Чернігівського вищого професійного училища.

Переможці отримали Кубок, золоті медалі, дипломи, спортивну форму із символікою Благодійного фонду імені  О. Молодчого, цінні подарунки та пам'ятні сувеніри.

- Цей турнір - одна з небагатьох можливостей молоді заявити про себе, показати свою майстерність та підтримати дружні стосунки наших братерських народів. Крім того ми багато дізналися про героїчного льотчика Олександра Молодчого, якій в роки Великої Вітчизняної війни, у 22 роки став першим серед живих, кого під час війни нагородили другою Золотою Зіркою, - поділився враженнями тренер білоруських волейболістів Андрій  Коробаньов.

Олександр Шкурат розповів, що на наступні змагання організатори планують запросити молодіжні команди не тільки з білоруського Гомеля а й сусіднього російського Брянська та команди з міст-побратимів Чернігова - польського Тарнобжега та німецького Меммінгена.

Вадим Мисник
  

Довідково:

За чотири роки війни Олександр Молодший здійснив 311 бойових вильотів, з них - 273 нічних, провів у пекельному небі війни 1300 годин (загальна протяжність маршрутів польотів  - понад 600 тисяч кілометрів - а це 15 обертів навколо земної кулі !), скинув на ворога понад 4 тис. бомб загальною вагою більше 500 тон. Таким виявився його внесок у Перемогу.

В жовтні 1941 року, коли велися запеклі бої за Москву, для уповільнення наступу ворога, О.Молодчий літав у глибокі тили ворога - Вітебськ, Каунас, Калінін, Могильов. Іноді двічі за ніч піднімав він свій літак, аби скинути смертоносний вантаж на військові об'єкти окупантів. В цей найважчий період війни, О.Молодчому за зразкове виконання бойового завдання було присвоєне почесне звання Героя Радянського Союзу.

Знаменним для О.Молодчого став день у ніч з 26 на 27 серпня 1942 року. Саме тоді, у надзвичайно складних метеорологічних умовах екіпаж керований О.Молодчим першим провів атаку на столицю третього рейху, завдавши потужного бомбового удару по - Берліну. Саме за цей серпневий політ О.Молодчому було присвоєно високе звання двічі Героя Радянського Союзу. Він був першим серед живих, кого під час війни нагородили другою Золотою Зіркою. Хоча йому на той час було лише 22 роки.

У Чернігові,  в якому понад 30 років після виходу у відставку він прожив та «Почесним громадянином» якого був - ім'ям Молодчого названа одна з вулиць міста.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини