Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:03:20

Богатирі під Прилуками, або Десять дівчат Пеканова

28.08.2012   08:25Агенцiя

Фестиваль у Манжосівці порадував глядачів сузір’ям сильних знаменитостей

Фестиваль у Манжосівці

Фестиваль у Манжосівці

Мальовниче урочище Глинище в приміському селі Манжосівка другий рік поспіль в останній місяць літа стає ареною масового видовища. Торік тут відбувся міжнародний фестиваль слов’янських бойових мистецтв “Перунів полк”, а цієї неділі йому на зміну прийшов фестиваль народних традицій та бойових мистецтв “Спасівський серпанок”. Обидва дійства максимально наближені до звичаїв українського люду.

В організаторах – ті ж обличчя: Прилуцька райдержадміністрація та козацький курінь імені Івана Сірка. Фінансову підтримку надали Індустріальна Молочна компанія та депутат Чернігівської облради Анатолій Мирошниченко.

Що ж нового було на цьогорічному фестивалі та чи став він успішнішим за попередника, роздивлявся наш кореспондент.


ПРО ПОГОДУ ТА РЕЛЬЄФ

День неділі обіцяв бути мінливим: синоптики передавали дощ, територію неба ділили сонце та хмари. Вітряного ранку на в’їзді в урочище, по дорозі до фестивальних майданчиків, гостей зустрічали усміхнені дівчата в народному вбранні, даруючи кожному по примірнику газети. На першій шпальті обласного видання – фото з підписом “Справжній талант живе у Прилуках”. Героя репортажу, улюбленця нашого міста Артема Аніщенка можна було побачити не тільки на світлині – неподалік головної сцени він вирішував останні організаційні моменти перед відкриттям фестивалю. Незважаючи на зайнятість, викроїв пару хвилин і для спілкування з пресою, проанонсувавши приїзд зіркових Вірастюка, Матвійчука тощо та пожартувавши з приводу погоди: мовляв, рідновіри, які облюбували місцевий пагорб, розженуть хмари… Ось вони, ознаки дійсно талановитої людини: щирість, простота, доброзичливість.

Початок дійства дещо затримався, та це дало змогу глядачам без поспіху ознайомитись із фестивальним простором. Найкращий оглядовий майданчик – вищезгадуваний пагорб: звідси як на долоні видно все урочище. Врахувавши особливості рельєфу, цьогоріч організатори розвернули й наблизили до схилу головну сцену. Неподалік облаштували справжнісінький боксерський ринг, а також кінний загін, у якому тренувалися наїзники. Трохи нижче вже вирувала торгівля виробами декоративно-ужиткового мистецтва, готувалися до роботи експозиції сільських рад Прилуччини на “Спасівському подвір’ї” з українською піччю та іншими елементами народного побуту, розгорнули роботу дитячі атракціони. Забігаючи наперед, відзначимо, що особливою прихильністю, причому не тільки серед дітлахів, користувалися живі скульптури: мати фото поряд із покритими фарбою монументальними чоловіками хотілося багатьом. Із протилежних пагорбів здійснявся в небо повітряний змій, що висів над Глинищем майже цілий день. Та найбільше увагу публіки привертав майданчик поблизу сцени, на якому очікували своєї черги снаряди для богатирських змагань.

У РЕЖИМІ “НОН-СТОП”

Спробувати свої сили у протистоянні з надважкими предметами пізніше запропонують усім бажаючим, але й до того гостям “Спасівського серпанку” презентували цікаву та насичену програму. Від моменту відкриття шоу тривало в режимі “нон-стоп”, вражаючи потужною видовищністю. Честь дати старт фестивальним заходам випала голові Прилуцької РДА Олегу Нестеренку, який, привітавши глядачів зі святом Преображення Господнього та відкриттям фестивалю, передав естафету гостям – найсильнішій людині планети 2004 і 2007 років Василю Вірастюку та телеведучому-богатирю, найсильнішому землянину у вазі до 105 кілограмів Сергію Конюшку. Стронгмени запросили всіх на парний чемпіонат України серед аматорів, якому судилося вперше відбутися саме під Прилуками, і поїхали узгоджувати заключні оргподробиці. Тож глядачі, які на минулорічному фестивалі Вірастюка так і не дочекалися, тепер були спокійні та впевнені: справжні богатирські забави матимуть місце.

А тим часом почали виступати учасники регіонального фольклорно-туристичного фестивалю “Відродження” – співочі й танцювальні колективи з різних областей. Приємною несподіванкою стала поява на сцені відомого кобзаря-лірника, народного артиста України Василя Нечепи, не менш колоритно відпрацював програму ансамбль “Божичі”, у складі якого – одна з учасниць телешоу “Голос країни”. Достойну конкуренцію визнаним майстрам фольклорного жанру склали й місцеві виконавці.

Зокрема, дебютував перед широким загалом ложкар із Прилук Станіслав Юлюкович, викликавши справжній фурор ритмічно-енергійним вистукуванням звичайнісінькими алюмінієвими ложками. Часточку сусідньослов’янської культури подарували глядачам гості з Польщі – ансамбль пісні й танцю “Остроленка”. Ну а родзинкою концерту можна назвати старі та добре знайомі хіти, як-от “Друзі мої” від народного артиста України Анатолія Матвійчука.

Тільки-но стихли акорди останнього виступу, як розпочалося півгодинне шоу кінно-акробатичного театру “Кош”, що завітав на фестиваль із Київщини. Публіка в захваті спостерігала за трюками під час верхової їзди у виконанні артистів обох статей. Керівник театру Андрій Півень розповів, що продемонстровані елементи впроваджувались нашими предками-козаками для завдання ударів у бою, а їхні коні живуть значно довше, ніж ті, яких використовують у спорті. Даючи коневі пряму для ходу, артисти самі підлаштовуються під його рух – по суті, мінімум дресури.


СИЛА БОГАТИРСЬКА

Початок турніру з кулачних боїв “Прилуцький герць”, що стартував одразу ж після кінно-театрального виступу, зібрав широку аудиторію любителів боксу та єдиноборств. Схил пагорбу, ніби трибуна спортивної арени, весь покрився людьми. Ведучі заводили публіку нагадуванням про успішний виступ вітчизняних боксерів у олімпійському Лондоні.

Солідності турніру, окрім рингу, додав склад суддів, кожен із яких має певну категорію. До суддівського корпусу увійшов і уродженець Прилук Ігор Приходько ¬– чемпіон світу з кікбоксингу. Його земляки на рівних протистояли гостям із Києва, Чернігова, Сум та інших міст. Найбільш яскравим виявився поєдинок за участю кікбоксера з Ладана Олександра Антоненка, який переміг опонента достроково та без шансів, двічі відправивши його в нокдаун. Переможцем серед боксерів у своїй вазі став молодий талановитий прилучанин Януш Єсипчук. А представник куреня імені Івана Сірка Сергій Даценко, попри поразку за очками, станцював у ринзі гопака.

Поки тривало нагородження бійців-переможців, більшість глядачів, незважаючи на заклик організаторів до чистоти, залишили після себе на пагорбі безкоштовні газети, які слугували їм у якості підстилок, і перемістилися ближче до арени богатирських ігор. Тут уже хазяйнували Вірастюк із Конюшком, яким допомагали інші відомі стронгмени, що одноразово захищали честь України на міжнародних турнірах: Олександр Пеканов і Віктор Юрченко. Такого сузір’я сильних людей прилуцька земля ще не бачила!

Головними ж дійовими особами на майданчику були шість команд-двійок: дві з Чернігівщини, збірна Київської області та Львова, ще одна львівська команда, представники Донеччини та столична команда.

Богатирям слід було пройти випробування кількома вправами: естафетою (перенесення мішка та гирі), кантуванням гігантської шини, становою тягою, підняттям колоди та “прогулянкою фермера” з двома 115-кілограмовими чемоданами. На жаль, збірна Прилук у складі Івана Трояна та Ярослава Ярославського в підсумку опинилась на останньому місці. На одну позицію їх випередили ще один силач із Прилуччини Олександр Федорченко в дуеті з ніжинцем Євгеном Феофановим. А тріумфаторами чемпіонату стала змішана команда Київщини та Львова – Павло Краснов і Олексій Копишинський. Львівські брати-близнюки, 16-річні Олег і Орест Пилип’яки, яких глядачі підтримували чи не найгарячіше, витримали конкуренцію старших суперників і фінішували на другому місці.

Окрім суто змагальної сторони, богатирські розваги містили й розважальний аспект. Були конкурси для глядачів та показові майстер-класи від знаменитих стронгменів. Особливо порадував чернігівський стронгмен Олександр Пеканов, котрий у становій тязі зміг підняти разом зі снарядом десятьох (!) дівчат-красунь.

Частина глядачів після богатирського турніру залишилася додивлятися підсумковий концерт, інша поспішила до автобусів, щоб раніше повернутися додому. Фестиваль “Спасівський серпанок” удався на славу. Організатори зуміли врахувати всі недоречності минулорічного шоу й побудували програму свята так, щоб задоволеним залишився кожен глядач. Цікаво, а що і як буде наступного року?


Олександр Бойко

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2268

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.