Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:02:46

Гончарівські розвідники найкращі. ФОТО

17.07.2013   10:15

Багатокілометрові марші лісовими хащами з повною викладкою і подолання водних перешкод, ночівлі в лісі під відкритим небом та відбиття раптових нападів противника, захоплення «язика» і подолання замінованих та заражених ділянок місцевості.

Такі, та чимало інших випробувань, на полігоні окремого розвідувального батальйону, який дислокується у місті Новоград - Волинський на Житомирщині, довелося пройти представникам розвідувальних підрозділів військових частин 8 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України.

Тут упродовж тижня вісім розвідувальних груп виборювали звання найкращої. Змагання відбувалися у кілька етапів. 
Перше випробування для учасників - здійснення 35-ти кілометрового маршу з обов’язковим відзначенням у контрольних точках маршруту. Додавало складності те, що діяти довелося у нічних умовах. До того ж, 35 кілометрів, як виявилося, це на карті. А реально ж довелося оминати різноманітні природні перешкоді та уникати населених пунктів. Тому і дистанція збільшилася вдвічі. 

Наступний етап змагань - переправа через місцеву річку Случ. У визначеному місці водна перешкода не перевищує 70 метрів, проте з чималою течією. А входити і виходити з води можна лише у встановлених місцях. Перепливати треба без гучних сплесків води. Крім того, тримаючи зброю напоготові до ведення вогню, необхідно переправити власне спорядження і майно групи. Час на виконання обмежений - хвилина на кожного члена групи. Секундомір вимикається по останньому.

Далі подолання мінно-вибухових загороджень. «Мінне поле» - це 60-ти метрова ділянка лісової місцевості, на якій сапери встановили близько 40 вибухових сюрпризів. Розвідники рухаються у бойовому порядку, зберігаючи повну тишу. Команди подаються лише умовними знаками та сигналами. На виконання завдання визначено 30 хвилин. Зачепивши три «розтяжки», група знімається з етапу, адже за умовами змагань вона стає небоєздатною.

Продемонстрували свою майстерність розвідники і у своєму класичному амплуа - захопленні та допиті «язика». Засідки на автомобіль влаштовувалися у різноманітні  способи, від пострілу у водія до зображення стікаючого кров’ю пораненого на дорозі.

Особлива увага приділяється обладнанню табору для  днювання та ночівлі. Це вони роблять за встановленими правилами: обов’язково має бути позиція спостерігача і тайник, а також місце для відпочинку з укриттям від дощу. Усе ретельно маскується і робиться непомітним для стороннього ока. Навіть диму від вогнища не побачити. На підступах до табору встановлюються «розтяжки».
Наступне завдання - виявлення незаконного збройного формування. Треба знайти 4 озброєні особи на ділянці площею 25 квадратних кілометрів. Час на виконання завдання обмежений - 4 години. Крім цього розвідникам знову доводиться працювати вночі, не викриваючи себе. Виконавши завдання, командири груп по рації  доповідають координати умовного противника.

Далі, як то кажуть, «з маршу - в бій». Без перерви на відпочинок групи перевірялися на виконання нормативів з різних видів бойової підготовки. Зокрема, їм доводиться пересуватися в тилу противника та вести вогонь у складі групи, долати заражені ділянки місцевості у засобах захисту та надавати першу медичну допомогу пораненим.

На завершення - відрив від противника, марш-кидок на 10 кілометрів в повному спорядженні, зі зброєю та засобами захисту. Для розвідників начебто відстань невелика, проте позаду майже 100 годинних і майже безсонних випробувань.
В запеклій боротьбі звання кращої розвідувальної групи корпусу здобули розвідники 1-ої окремої танкової бригади, яка дислокується в Гончарівському на Чернігівщині.

- Це стало для нас справжнім тестом на витривалість та вміння працювати в команді. Усі групи добре готувались до конкурсу і були достойними суперниками у змаганнях, - поділився враженнями командир переможців, капітан Сергій Захарович.

Попереду для всіх учасників змагань чимало справжньої бойової роботи. Вони й далі займатимуться за програмою табірного збору, а переможці ще й готуватимуться до змагань розвідувальних груп Сухопутних військ Збройних сил України.

Вадим Мисник, Віталій Кирилов
Фото Віталія Кирилова

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.