Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:50:53

28 травня: цей день в Україні і світі

28.05.2024   10:48Агенцiя

ДЕНЬ 825 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 825 RUSSIAN AGRESSION

28 травня відзначають Всесвітній день голоду, День міжнародної амністії, Міжнародний день дій за здоров'я жінок, День менструальної гігієни.

В Україні - День поліцейського офіцера громади, День краєзнавства, у США - День гамбургера.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Микити Сповідника, єпископа Халкидонського; священномученика Євтихія, єпископа Мелитинського.

День поліцейського офіцера громади

28 травня в Україні відзначають День поліцейського офіцера громади. Цього дня вшановують роботу поліцейських офіцерів громади та звертають увагу на те, як Україна змінює стратегію роботи поліції.

У межах міжнародної практики, відомої як community policing, такі поліцейські живуть і працюють у конкретній територіальній громаді, щоб збільшити присутність місцевих поліцейських, сприяти комунікації з мешканцями, підтримувати порядок, запобігати правопорушенням і злочинам, розв'язувати конфлікти і залучати до співпраці місцевих жителів.

Всеукраїнський день краєзнавства

Мета дня - зробити доступною для широких мас історію, культуру та звичаї нашого народу. Свято має привернути увагу представників владних структур, освітніх закладів, громадських організацій та особисто кожного громадянина нашої країни до вкрай важливої для нас і наших нащадків дисципліни, що має назву "Краєзнавство".

1925 року в Харкові розпочалася I Всеукраїнська конференція з краєзнавства, під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства;

Всесвітній день голоду

Всесвітній день голоду є всесвітньо визнаним днем, який щорічно відзначають 28 травня з метою підвищення обізнаності про критичну проблему голоду та спонукання до колективних дій для його викорінення. Ця подія допомагає надати розголосу та привернути увагу про голод у світі в третьому тисячолітті. Всесвітній день голоду створений, щоб пролити світло на приголомшливі статистичні дані про голод і його руйнівний вплив на окремих людей, сім'ї та громади в усьому світі.

День міжнародної амністії

День міжнародної амністії відзначають 28 травня. Заснований юристом із Британії Пітером Бененсоном.

28 травня 1961 року газета The London Observer опублікувала його статтю про амністію. У ній Бененсон запропонував суспільству влаштувати акції протесту проти ув'язнення за політичні та релігійні погляди. Цього ж року представники семи країн заснували рух під назвою "Міжнародна амністія", а згодом було ухвалено рішення щорічно відзначати День міжнародної амністії.

Міжнародний день дій за здоров'я жінок

Міжнародний день дій за здоров'я жінок відзначається щорічно 28 травня. Цього дня 1987 року в Коста-Ріці провели Міжнародну нараду з теми репродуктивного здоров'я жінок. Там учасники ухвалили рішення відзначати цю дату, щоб привертати увагу до права жінки на сексуальне і репродуктивне здоров'я та його захист. Ідею підтримали представники охорони здоров'я з різних країн і громадські організації.

Ще цього дня:

1918 - Вірменія та Азербайджан проголосили державну незалежність;

1923 - Генеральний прокурор США оголосив, що жінки мають право носити штани де завгодно і коли їм це заманеться;

1957 - У США засновано Національну академію грамзапису, яка вручає одну з найпрестижніших премій у світі музики - "Греммі";

1959 - Американські вчені провели успішний запуск у космос із поверненням двох мавп, Айбл і Бейкер, на ракеті АМ-18;

1965 - Рада Міністрів СРСР постановила організувати на базі Донецької філії Харківського державного університету ім. Горького Донецький державний університет;

1987 - Німецький спортсмен-пілот Матіас Руст здійснив переліт із Гамбурга через Ґельсінкі до Москви і приземлився на Красній площі, обійшовши всю систему протиповітряної оборони СРСР;

1985 - Команда київське "Динамо" забила свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР;

2009 - У Києві відкрили Культурно-просвітницький центр "Alex Art House";

Церковне свято

День пам'яті преподобного Микити Сповідника

Микита Халкидонський - християнський святий VIII століття, святитель, прославлений у лику сповідників; архієпископ Халкидонський (726-775).

Із 726 до 775 року, у період іконоборства, був архієпископом Халкидонським. Усунутий зі своєї кафедри він мешкав до своєї кончини в одному з палестинських монастирів. У каноні служби йому, написаному Константинопольським пресвітером Йосипом, прославляється також брат святителя Микити - святий Ігнатій.

Селище Айос-Нікітас на острові Левкас у Греції названо на честь святого.

Євтихій, єпископ Мелитинський

Священномученик Євтихій розділив труди святих апостолів у справі Євангельської проповіді і постраждав за Христа в місті Мелитині в I столітті.

Він добровільно віддав себе в руки язичників, з презирством зневажив їхніх кумирів і назвав Ісуса Христа єдиним істинним Богом. Святого піддали численним тортурам, але він мужньо переніс усі катування. Після цього священномученика кинули в море.

Іменини: Денис, Дмитро, Захар, Гнат, Іраклій, Макар, Микита, Микола, Павло, Петро, Олена, Ілона.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини