Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 26 червня, 15:13:39

24 травня: цей день в Україні і світі

24.05.2024   09:52Агенцiя

ДЕНЬ 821 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 821 RUSSIAN AGRESSION

24 травня відзначають День слов'янської писемності та культури, Європейський день парків, День авіаційного техніка, Всесвітній день відеоігор, Міжнародний жіночий день за мир і роззброєння, Міжнародний день тіари, Всесвітній день шизофренії.

У Франції - Гран-прі Монако.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Симеона Стовпника на Дивній горі.

День слов'янської писемності та культури

Щорічно 24 травня в усіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури й урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія - учителів словенських.

Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило і Мефодій походили зі знатного і благочестивого роду і проживали в грецькому місті Солуні. Вони були православними ченцями і слов'янську абетку створили в грецькому монастирі.

Європейський день парків

Європейський день парків був заснований Федерацією Європарк - європейською організацією, яка об'єднує природні території, що охороняються, у 35 країнах. Проведений уперше в 1999 році цей день тепер святкується щорічно 24 травня по всій Європі.

Дату святкування було обрано у зв'язку з тим, що саме цього дня у 1909 році в Європі було створено перші Національні парки (з майже трьох сотень національних парків, створених у наступні роки) - це були дев'ять Національних парків, заснованих у Швеції. Відтоді природні території, що охороняються, стали безцінною частиною природної та культурної спадщини Європи.

День авіаційного техніка

Присвячений визнанню важливої роботи фахівців з техобслуговування авіації. Також він вшановує спадщину Чарльза Едварда Тейлора, авіаційного механіка-першопрохідця, який виготовив двигун для першого успішного польоту братів Райт.

Всесвітній день відеоігор

Дату святкування обрано на честь дати офіційної презентації Ральфом Баєром спільно з його командою першої домашньої приставки для ігор Magnavox Odyssey, що відбулася саме цього дня 1972 року. Ця подія відзначає важливий крок у розвитку відеоігор та їхнього впливу на сучасний світ.

Всесвітній день шизофренії

Він заснований 1988 року для того, щоб ще раз акцентувати увагу на одному з найскладніших психічних захворювань і проблемах людей, які живуть із шизофренією.

Шизофренія - це ендогенне, хронічне, прогресуюче психічне захворювання.

Ще цього дня:

1936 - Створено ФК "Шахтар";

1940 - На I Конгресі Американських Українців у Вашингтоні створили Український конгресовий комітет Америки;

1940 - Ігор Сікорський здійснив перший успішний політ на однороторному вертольоті;

1956 - У Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи;

1993 - Еритрея отримала незалежність від Ефіопії;

2003 - Україна дебютувала на 48-му конкурсі "Євробачення", який відбувся в Ризі. Олександр Пономарьов із піснею "Аста ла виста" посів 14-те місце;

2018 - Відкрито Новий Бескидський тунель;

2019 - Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про свою відставку з поста лідера Консервативної партії, яка набула чинності 7 червня;

2023 - Архієрейський собор ПЦУ схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із вересня 2023 року.

Церковне свято

Сьогодні вшановують пам'ять преподобного Симеона Стовпника.

Симеон народився в родині християн у Каппадокії. У віці 18 років прийняв чернечий постриг. Його аскетизм був настільки суворим, що він навіть викликав занепокоєння в ігумена монастиря. Той запропонував Симеону або послабити свої аскетичні подвиги, або покинути монастир.

Симеон пішов з обителі й оселився на дні висохлого колодязя, де міг безперешкодно виконувати свої суворі обітниці.

Пізніше він побудував чотириметровий стовп заввишки і оселився на ньому в маленькій келії. Протягом 80 років він провів у посилених чернечих подвигах, з яких 47 років простояв на стовпі.

Іменини: Василь, Григорій, Іван, Микита, Семен, Степан, Теодор, Федір, Ян, Оксана.

Останні новини Чернігівщини

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин 12:38

З учорашнього дня українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі можуть отримати електронний військово-обліковий документ із QR-кодом.

росіяни атакували село на прикордонні Чернігівщини: поліція документує наслідки влучань 12:21

Сьогодні російська армія вкотре атакувала мирне населення Городнянської громади Чернігівського району. Під ударом опинилися житлові будинки мирних громадян. На щастя, люди не постраждали.

На Чернігівщині поліцейські викрили злочинну групу на чолі зі «смотрящим за Ніжином» 10:03

Слідчі обласної поліції Чернігівщини спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань припинили багатовекторну протиправну діяльність групи осіб, яка у Ніжині охопила злочинним впливом низку кримінальних сфер, у тому числі і функціонування підпільного казино.

Регіональний офіс «Зроблено в Україні»: консультації фахівців 09:57

Карина Подосінова, директорка ТОВ «Акаунт сервіс плюс», що спеціалізується на наданні бухгалтерських послуг, звернулася до регіонального офісу «Зроблено в Україні» за консультацією.

Обмін досвідом та спільні дії у сфері цивільного захисту: на Чернігівщині відбувся міжрегіональний круглий стіл 09:54

В умовах збройного конфлікту всі цивільні мають бути захищені. Над цим питанням у різних країнах світу, Україні зокрема, працює міжнародна організація CIVIC (Center for civilians in conflict), яка провела тематичний круглий стіл у Чернігові 25 червня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини