Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 26 червня, 14:49:45

22 травня: цей день в Україні і світі

22.05.2024   08:18Агенцiя

ДЕНЬ 819 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 819 RUSSIAN AGRESSION

22 травня відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття, Всесвітній день готів.

Православна церква вшановує пам'ять мученика Василіска.

Міжнародний день біологічного різноманіття

Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття - звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни.

На Конференції ООН з довкілля та сталого розвитку, що відбулася 1992 року в Ріо-де-Жанейро, світовій громадськості запропонували насамперед звернути увагу на збереження біологічного різноманіття - як живих видів, так і екологічних систем.

У зв'язку з цим, було ухвалено Конвенцію про біологічне різноманіття, і сьогодні її сторонами є близько 200 держав. Цілі, яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного розмаїття живих видів та екологічних систем, стале використання компонентів біологічного розмаїття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів.

Всесвітній день готів

З ініціативою проведення Дня виступив 2009 року британський ді-джей Cruel Britannia, який організував шоу-програму готичної музики на популярному британському радіо BBC Radio 6 Music. Вона проходила в рамках тижневої серії програм, присвячених різним субкультурам. Захід мав успіх, тоді й вирішено було створити Всесвітній день готів, який відбуватиметься щороку. І якщо в перший рік його святкували лише у Великій Британії, то вже за кілька років свято здобуло популярність і в інших країнах Європи та Америки.

Головна мета Дня - дати можливість представникам готичної субкультури заявити про себе і розповісти про різні аспекти "свого світу", такі як музика, мода і мистецтво.

Ще цього дня:

1861 - Відбулося перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі над Дніпром у Каневі;

1919 - У Києві в церкві святого Миколая відбулося перше богослужіння українською мовою, через що цей день "неофіційно" став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви;

1931 - Розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук;

1971 - Відбувся виступ Анатолія Лупиноса біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві та арешт оратора;

1979 - Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який переріс у масову акцію протесту;

1995 - У Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка;

2009 - СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932-1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України - "Геноцид");

2014 - біля міста Волноваха стався напад бойовиків т.зв. "ДНР" на блокпост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військових загинули, 32 травмовані;

2014 - Біля міста Рубіжне, внаслідок бою з проросійськими бойовиками, українська 30-та механізована бригада зазнала втрат і відступила. 3 українських військових загинули, 7 поранено.

Церковне свято

Василіск був християнським святим і мучеником, який постраждав за свою віру через гоніння на християн під час правління імператора Максиміана Галерія (305 - 311 роки). Василіск був племінником святого мученика Феодора Тирона і постраждав разом зі своїми братами Клеоніком і Євтропієм.

Василіска засудили до смерті в Команах Понтійських, де його тримали у в'язниці. Перед стратою у нього було видіння, в якому Господь обіцяв йому свою допомогу і передрік мученицьку смерть.

Іменини: Данило, Захар, Макар, Михайло, Павло, Теодор, Федір, Яків, Софія.

Останні новини Чернігівщини

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин 12:38

З учорашнього дня українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі можуть отримати електронний військово-обліковий документ із QR-кодом.

росіяни атакували село на прикордонні Чернігівщини: поліція документує наслідки влучань 12:21

Сьогодні російська армія вкотре атакувала мирне населення Городнянської громади Чернігівського району. Під ударом опинилися житлові будинки мирних громадян. На щастя, люди не постраждали.

На Чернігівщині поліцейські викрили злочинну групу на чолі зі «смотрящим за Ніжином» 10:03

Слідчі обласної поліції Чернігівщини спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань припинили багатовекторну протиправну діяльність групи осіб, яка у Ніжині охопила злочинним впливом низку кримінальних сфер, у тому числі і функціонування підпільного казино.

Регіональний офіс «Зроблено в Україні»: консультації фахівців 09:57

Карина Подосінова, директорка ТОВ «Акаунт сервіс плюс», що спеціалізується на наданні бухгалтерських послуг, звернулася до регіонального офісу «Зроблено в Україні» за консультацією.

Обмін досвідом та спільні дії у сфері цивільного захисту: на Чернігівщині відбувся міжрегіональний круглий стіл 09:54

В умовах збройного конфлікту всі цивільні мають бути захищені. Над цим питанням у різних країнах світу, Україні зокрема, працює міжнародна організація CIVIC (Center for civilians in conflict), яка провела тематичний круглий стіл у Чернігові 25 червня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини