Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 17 травня, 08:01:27

2 травня: цей день в Україні і світі

02.05.2024   09:48Агенцiя

ДЕНЬ 799 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 799 RUSSIAN AGRESSION

2 травня у світі відзначають Всесвітній день тунця, Всесвітній день паролів, Міжнародний день Гаррі Поттера.

В Іспанії - День Мадрида, День прапора в Польщі, Національний день Молитви в США.

Православна церква - Великий четвер; спогад Таємної вечері; святителя Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського; мучеників Еспера та Зої та їхніх дітей Киріака і Феодула.

Всесвітній день тунця

Всесвітній день тунця проголошений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2016 року, з метою підвищення обізнаності населення планети про цінність цього різновиду риб, про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні переваги сталого управління тунцевими запасами. Співавторами проєкту резолюції стали 93 держави.

Тунці - група морських риб родини скумбрієвих. У природі налічується близько 40 різновидів тунця, які сильно варіюються за розміром і масою. Найменший представник - скумбрієвий тунець - розміром приблизно 50 см і вагою 1,8 кг. А найбільший представник свого роду - звичайний тунець - може досягати в довжину до 4,5 м і важити понад 600 кг.

Мешкають тунці в тропічних і субтропічних водах Тихого, Атлантичного та Індійського океанів, а також у Середземному морі. Але їх можна зустріти і в більш помірних широтах. У пошуках їжі ці зграйні пелагічні риби долають великі відстані. Їхній раціон складається з ракоподібних, молюсків і риб. До того ж вони здатні розганятися до 90 км/год.

Тунці - важливий промисловий об'єкт, а також вони цінуються серед рибалок-любителів. За даними ООН, наразі понад 96 держав зайняті в тунцевій промисловості, у всіх океанах діють тисячі тунцеловних суден, найбільш стрімко обсяг їхніх потужностей зростає в Індійському і Тихому океанах. Щорічно у світі виловлюється близько 7 мільйонів тонн тунцевих.

Всесвітній день паролів

З 2013 року проводиться у перший четвер травня. Створений IT-спільнотою Intel він слугує нагадуванням користувачам про важливість надійних паролів і захисту особистої інформації. Цього дня користувачів закликають оновити всі свої старі паролі.

Міжнародний день Гаррі Поттера

За сюжетом книг саме 2 травня 1998 року відбулася фінальна битва за чарівний світ із прихильниками Волан-де-Морта.

Ще цього дня:

1817 - В Одесі заснували Рішельєвський ліцей;

1848 - У Львові створили першу українську політичну організацію - Головну Руську Раду;

1892 - У Києві запустили електричний трамвай, перший у Російській імперії;

1945 - Командувач оборони Берліна Гельмут Вейдлінг підписав наказ про капітуляцію;

1980 - Із візиту до столиці Заїру Кіншаси розпочалася перша в історії Ватикану поїздка Папи Римського (Івана Павла II) до Африки;

1986 – Перемога над "Атлетіко (Мадрид)" 3:0, "Динамо (Київ)" завойовує Кубок Кубків 1985/86;

2011 - За твердженням адміністрації США, цієї ночі під час таємної операції американського спецпризначенця, проведеної в місті Абботтабад (Пакистан), було вбито Осаму бен Ладена;

2014 - Протистояння в Одесі 2 травня 2014 року: унаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш і пожежі в одеському Будинку профспілок загинули 48 осіб.

Церковне свято

Чистий четвер

На тижні перед Великоднем для православних християн настає Великий (Чистий) Четвер.

Під час богослужінь цього дня згадують одну з найважливіших євангельських подій: Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братерської любові та смирення. Згідно з Євангелієм, на Таємній Вечері Ісусом Христом було встановлено євхаристію - Святе Причастя.

Євхаристія визнається усіма християнами - православними, католиками, лютеранами - віряни куштують вино і хліб, маючи на увазі під ними Тіло і Кров Ісуса Христа. З Великого Четверга і до неділі у всіх православних храмах церковні служби присвячуються спогадам про земні страждання Спасителя.

З Великого Четверга починаються приготування до Великодня. Віряни йдуть у храми, сповідатися і причаститися. У будинку прибирають, печуть паски, фарбують яйця. У Чистий Четвер заведено встати до сходу сонця і викупатися - символічно очиститися від гріхів і суєти.

Іменини: Афанасій, Борис, Гліб, Давид, Михайло, Роман, Зоя.

Останні новини Чернігівщини

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку 14:37

Близько чотирьох тисяч дітей в Україні щороку залишаються без батьківського піклування. З війною ця проблема набула особливого значення. Діти, на жаль, втрачають батьків, але жоден заклад не здатен замінити дитині сім'ю, забезпечити тепло і родинний затишок, подарувати дитинство.

11 шкіл області – з власними сонячними електростанціями 14:22

Коштом французької організації «Електрики без кордонів» (Electriciens sans frontieres) 11 закладів освіти в дев’яти громадах Чернігівської області найближчим часом запустять власні сонячні електростанції.

У Чернігові відкрили набір на безкоштовні курси польської мови для дорослих: як зареєструватися? 14:19

У Чернігові на базі освітньо-культурного простору Гончаренко центр запустили набір на безоплатні курси польської мови для дорослих. Навчання повністю безоплатне, а опанувати мову можна як «з нуля», так і з середнього рівня.

97% роботодавців декларують, що готові взяти ветеранів на роботу 10:50

Для 39,4% ветеранів, чинних та майбутніх, одна з головних проблем у цивільному житті — труднощі з пошуком роботи.

Як обрати найкращий односолодовий віскі 10:37

Світ односолодового віскі надзвичайно різноманітний і захоплюючий. Цей напій вважається втіленням виноробних традицій та майстерності. Вибір віскі - це мистецтво, що вимагає певних знань та досвіду. Чи шукаєте ви напій для особливого вечора, чи хочете розширити свої горизонти, наші поради допоможуть вам зробити правильний вибір.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини