Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 03:15:16

25 жовтня - цей день в Україні та в світі

25.10.2023   08:46Агенцiя

ДЕНЬ 609 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 609 RUSSIAN AGRESSION

25 жовтня - Всесвітній день поінформованості про розщеплення хребта і гідроцефалію, Всесвітній день поінформованості про мієлодиспластичний синдром, Міжнародний день художника, Міжнародний день поінформованості про карликовість, Всесвітній день піцайоло, День карате.

Ще сьогодні Всесвітній день опери, Європейський день юристів, Європейський день цивільного права, Всесвітній день макаронів, Міжнародний день боротьби жінок за мир.

В Україні відзначають День військового капелана, День маркетолога і День народження Національної спілки художників України, у Литві - День Конституції, у Словенії - День суверенітету, у Румунії - День збройних сил.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників і нотарів Маркіяна і Мартирія.

Ще цього дня:

1921 - Початок Другого зимового походу (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника;

1929 - Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій упав на 90%, що спричинило паніку в Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов в історію як "чорна п'ятниця" і став початком економічної кризи, що охопила розвинені західні держави;

1938 - Створено Національну спілку художників України;

1948 - У Чехословацькій республіці засновано виправно-трудові табори;

1955 - Після виведення окупаційних радянських військ парламент Австрії ухвалив закон про її постійний нейтралітет;

1962 - Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки продемонстрував фотографії радянських ракет на Кубі. Микита Хрущов погодився вивести з Куби радянські ракети, якщо Америка відмовиться від її захоплення;

1978 - Американський президент Рональд Рейган підписав законопроєкт про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби;

1990 - Ухвалено декларацію про державний суверенітет Казахської РСР, у якій казахська національність оголошена домінуючою;

1992 - На референдумі ухвалено Конституцію Литви;

2015 - Місцеві вибори в Україні та вибори до Парламенту Польщі. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією;

2018 - Випуск культового коміксу про Бетмена, "Бетмен: Довгий Геловін", українською мовою;

2022 - Вступ на посаду нового прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.

Церковне свято

Сьогодні день пам'яті мучеників Маркіяна і Мартирія. Юнаки жили за часів імператора Діоклетіана, були синами високопоставлених чиновників і служили при дворі. Вони також таємно вірили в Христа і проповідували його слово серед народу.

За це їх звинуватили у зраді та судили. Мартирій і Маркіян не злякалися погроз імператора і наполягали у своїй вірі. Тоді їх піддали жорстоким тортурам: били, розтягували, обпалювали, цвяхами пробивали їм руки й ноги. Але вони не зрадили своєї віри і молилися за своїх катів.

Потім їх кинули в піч, де вони померли, не відчувши болю, а їхні тіла не були пошкоджені вогнем.

Святі були благоговійно поховані православними християнами. Пізніше, за вказівкою святого єпископа Івана Золотоустого, мощі святих мучеників перенесли у спеціально побудовану церкву.

Іменини: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартін, Микола, Остап, Тарас, Ян, Домініка.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини