Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 18:01:39

23 жовтня: цей день в Україні і світі

23.10.2023   09:43Агенцiя

ДЕНЬ 607 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 607 RUSSIAN AGRESSION

23 жовтня у світі - Міжнародний день снігового барса, Міжнародний день шкільних бібліотек, День обізнаності про синдром Кабукі, День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії, День організаторів заходів, День Моля.

В Україні - День рекламіста, у Таїланді - День пам'яті короля Рами V, свято Чун'ян у Китаї, в Угорщині - День пам'яті угорського повстання 1956 року, День праці в Новій Зеландії.

Православна церква вшановує пам'ять апостола Якова.

Міжнародний день шкільних бібліотек

День відзначається в багатьох країнах щорічно в четвертий понеділок жовтня, з 1999 року за ініціативою ЮНЕСКО. Щороку його присвячують певній темі.

Вперше його проголосив президент Міжнародної асоціації шкільних бібліотек Бланш Вуллз. У 2005 році офіційний статус свята підтвердив уже новий президент цієї організації Пітер Дженко.

У 2008 році ця подія вийшла на новий рівень - у січні координатор проєкту Рік Малголанд оголосив, що Міжнародний день шкільних бібліотек перетвориться на місячник - теж міжнародний. У жовтні цього ж року відбувся перший Місячник шкільних бібліотек під девізом "Грамотність і навчання - у вашій шкільній бібліотеці".

День Моля

Свято Mole Day має неофіційний характер і святкується переважно в науковому середовищі хіміків. Подію відзначають з 6:02 ранку до 6:02 вечора або, в американському варіанті, 6:02 10/23. Це відповідає числу Авогадро, яке визначає кількість частинок в одному молі речовини за всесвітньою системою вимірювань.

Історія свята почалася з ініціативи відомого викладача хімії Мауреса Ойлера, який свого часу працював у середній школі штату Вісконсин. На початку 80-х років минулого століття хімік прочитав статтю в науковому журналі The Science Teacher. Натхненний статтею викладач 15 травня 1991 року заснував Національний фонд Дня моля, а пізніше виникло свято 23 жовтня.

День рекламіста

Щороку 23 жовтня в Україні відзначають професійне свято тих, хто має відношення до створення та розміщення реклами - День рекламіста. Це молоде свято, воно існує з 1994 року. Рекламісти - це завжди креативні та натхненні люди, здатні створити з нічого геніальну ідею.

Ще цього дня:

1917 - Павла Скоропадського обрано гетьманом українського козацтва;

1946 - Розпочалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН;

1956 - У столиці Угорщини, Будапешті, розпочалося антирадянське повстання: 200-тисячна народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польської Народної Республіки, що пройшла від пам'ятника польському полководцю Бему до пам'ятника Петефі, була розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього в Угорській Народній Республіці почалося загальнонаціональне антирадянське повстання;

1990 - Верховна Рада УРСР в результаті Революції на Граніті проголосувала за відставку прем'єр-міністра Масола;

1994 - Держдума РФ ухвалила закон про зупинення поділу Чорноморського флоту між Росією та Україною;

2001 - Компанія Apple представляє перший iPod.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять одного з апостолів від сімдесяти - Якова Молодшого, прозваного "братом Господнім". Є різні версії походження цього прізвиська. Найпоширенішою вважається та, яка називає Якова двоюрідним братом Ісуса Христа. Ще за однією версією він доводиться сином Йосипу, народженому ще до його заручин із Дівою Марією.

За переказами, за земного життя Христа Яків не визнавав його Спасителем, але навернувся у віру після смерті та воскресіння Ісуса. Його називають першим єпископом Єрусалима. Близько 63 року Яків прийняв мученицьку смерть: іудеї скинули його з ґанку храму і побили камінням.

Іменини: Андрій, Антон, Василь, Юхим, Іларіон, Інокентій, Кирило, Кузьма, Павло, Сава, Сергій, Симон, Степан, Фома, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини