Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 15:03:50

12 жовтня - цей день в Україні та в світі

12.10.2023   08:32Агенцiя

ДЕНЬ 596 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 596 RUSSIAN AGRESSION

12 жовтня у світі відзначають Всесвітній день зору, Всесвітній день боротьби з артритом.

У Бразилії - День дитини, День культур у Коста-Ріці, День боротьби з курінням у Вірменії. В Іспанії - Національний день Королівства Іспанії, в Україні - День економіста.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Прова, Тараха і Андроніка.

Всесвітній день зору

Всесвітній день зору відзначають у другий четвер жовтня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Ця дата покликана привернути глобальну увагу до проблем сліпоти, порушення зору та реабілітації людей із порушенням зору. У проведенні Всесвітнього дня зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою.

Сліпота - це нездатність бачити. Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, спричинені дефіцитом вітаміну А). У світі дедалі ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, спричинена неконтрольованим діабетом.

За даними ВООЗ, близько 2,2 мільярда людей у всьому світі сліпі або живуть із порушеннями зору. Хвороби очей вражають понад 19 млн дітей. До того ж 82% усіх людей із порушеннями зору - це люди віком 50 років і старші. А оскільки останніми роками кількість літніх людей збільшується в багатьох країнах, то і більше людей будуть схильні до ризику вікових порушень зору. Проте, більшості випадків сліпоти можна було б уникнути в разі своєчасного лікування.

Всесвітній день боротьби з артритом

12 жовтня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день боротьби з артритом, який проводять щорічно за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я з 1996 року.

Артрит - серйозне запальне захворювання суглоба або декількох суглобів, яке за відсутності лікування призводить не лише до больових відчуттів і обмеження руху, а й до інвалідності та втрати працездатності. Причини появи хвороби різні - часто артрит виникає за повторюваних легких травм, відкритих або закритих ушкоджень суглобів, за частого фізичного перенапруження або за генетичної схильності. Крім того, розвиток артриту провокують вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне та психічне перевантаження і навіть надмірне паління. У низці випадків фактори виникнення та механізми розвитку хвороби з'ясовані не до кінця.

Найчастіше важкі ревматичні захворювання суглобів, пов'язані зі швидким розвитком артриту, вражають працездатних мешканців планети - віком від 30 до 50 років. До речі, жінки страждають на це захворювання у 5 разів частіше за чоловіків. Причому не завжди хвороби суглобів можна розпізнати одразу через їхню "прихованість" і "маскування", а надалі вони потребують тривалого й постійного медичного спостереження та лікування, а пацієнти - реабілітації та соціальної адаптації.

Тож недооцінка важливості проблеми, пов'язаної з болем у суглобах і хребті, призводить до пізнього звернення пацієнтів до лікарів і, як наслідок, знижує шанси пацієнтів на одужання або досягнення ремісії, підвищує ризик розвитку інвалідності.

Ще цього дня:

1905 - Норвегія розірвала унію зі Швецією і стала незалежним королівством;

1917 - Екіпаж міноносця "Завидний" підняв Український прапор і відмовився його спускати;

1920 - У Ризі було підписано Договір про перемир'я і прелімінарні умови миру, за яким припинялися бойові дії, визначалася лінія кордону в Україні: Сарни-Рівне-Радивилів-р. Збруч. Польська республіка зобов'язалася припинити підтримку збройних формувань УНР і Добровольчої армії. Східна Галичина, Західна Волинь, Холмщина, Західне Полісся і Підляшшя залишалися за Польською республікою;

1924 - У складі Української РСР засновано Молдавську АРСР;

1939 - Народні Збори Західної України під тиском більшовиків ухвалили декларації, спрямовані на входження краю до складу УРСР;

1947 - У західних областях Української РСР почалася найбільш масова за повоєнний період депортація українців.

1956 - Створено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ);

1991 - У Києві відбувся установчий з'їзд Соціалістичної партії України;

1994 - У місті Ваді-Араба на йордано-ізраїльському кордоні підписано повномасштабний договір про мир між Ізраїлем і Йорданією;

2010 - Унаслідок зіткнення локомотива з пасажирським автобусом у Нікопольському районі загинуло 45 осіб.

Церковне свято

Цього дня відзначають пам'ять трьох святих мучеників - Прова, Тараха й Андроніка, які постраждали за віру за часів імператора Діоклетіана. Під час гонінь на християн трьох чоловіків схопили і привели на суд до правителя.

Мучителі по черзі запитували Прова, Тараха й Андроніка про те, як їх звати. І кожен із них давав одну й ту саму відповідь: "Я - християнин, і це ім'я для мене дорожче, ніж те, що дали батьки". Трьох мучеників піддавали новим тортурам, але на всіх допитах вони говорили, що не бояться смерті, бо оживуть на небесах. Втративши надію відвернути християн від віри, правитель розпорядився кинути чоловіків на поталу диким звірам, але хижаки не чіпали їх.

Святого Андрона (Андроніка) на Русі вважали мудрим звіздарем. "Андрон може жердиною небо дістати, совком зірки почерпнути", - говорили люди. У день пам'яті святого було заведено до опівночі спостерігати за зоряним небом.

Іменини: Іван, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини