Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 07:16:34

єВідновлення: виконком погодив виплати ще 53 чернігівцям та затвердив склад комісії, що працюватиме із заявами про знищене нерухоме майно

12.08.2023   10:46Агенцiя

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджені об’єкти нерухомого майна отримають ще 53 чернігівця на загальну суму понад 5,3 млн грн.

Вчора, 11 серпня, виконавчий комітет Чернігівської міської ради затвердив рішення комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

На засіданні комісії, яке відбулося третього серпня, загалом прийняли 71 рішення, з них:

    53 рішення про надання компенсації на загальну суму 5 322 706,19 грн;
    15 рішень про відмову (дві заяви — у зв’язку із відмовою заявників від компенсації; дві — об’єкт повністю знищено; 11 — об’єкт повністю відновлено);
    три рішення про зупинення (дві заяви — у зв’язку з відсутністю функціоналу реєстру для надання відмови; одна — заявник не виходить на зв’язок).

Нагадаємо, в Україні з першого серпня стартував другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії рф.

Для його реалізації, іншим рішенням виконкому міської ради, затвердили персональний склад комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України та Положення про діяльність такої комісії.

— Це наступний етап і ми створюємо комісію, яка працюватиме згідно з Постановою Кабміну №600, і яка буде займатися обстеженням повністю знищеного житла. Склад цієї комісії майже аналогічний попередньому, є всі відповідні фахівці. Починаємо роботу з відповідними заявами. Функція цієї комісії технічна — фіксація зруйнованого будинку — і це робота саме для спеціалістів. Якщо представники громадськості виявлять бажання контролювати цю роботу, тоді ми включимо їх до складу. А контроль за цим, я вважаю, найкраще, коли здійснює сам власник цього зруйнованого житла, оскільки він перший зацікавлений в тому, щоб все було зроблено правильно і в межах законодавства, і щоб він отримав максимально швидко таку компенсацію у вигляді сертифікату, — зауважив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно Олена Бей-Лось повідомила, що заяви про знищене майно від чернігівців вже є, їх видно в загальній черзі в реєстрі, але відкрити і ознайомитися поки немає можливості, оскільки потрібен окремий доступ від міністерства. Тобто наразі очікуються роз’яснення про механізм доступу до реєстру.

Крім цього, вона звернула увагу на те, що на даному етапі мова йде про отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку за електронним житловим сертифікатом. Така заява також подається через застосунок Дія. І ще важливо, що отримати цю компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла. Тобто ті, у кого немає співвласників, і в документах про право власності розмір частки вказаний, як одиниця.

Компенсація на відбудову знищеного житла, тобто кошти зі спеціальним режимом використання — надаватимуться пізніше.

— Власник повинен вирішити для себе: чи підходить йому житловий сертифікат на нове житло, чи потрібно почекати наступного етапу, щоб отримати компенсацію на відбудову, — додала Олена Бей-Лось.

Більш детально про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, що затверджене Постановою КМУ від 30 травня 2023 р. №600, можна ознайомитись за посиланням.

Засідання комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, проходять у міській раді щотижня. Всі результати засідань та інша корисна інформація публікуються на офіційному веб-сайті Чернігівської міської ради у розділі «єВідновлення».

 
Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини