Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 09:49:18

28 червня - цей день в Україні та в світі

28.06.2023   07:44Агенцiя

ДЕНЬ 490 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 490 RUSSIAN AGRESSION

28 червня в Україні - День Конституції.

Також сьогодні Міжнародний день соціального бізнесу, Міжнародний день пірсингу, у США - День молочного шоколаду, у Казахстані - день ЗМІ.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Амоса.

Мусульмани святкують Курбан-Байрам.

День Конституції України
Цього дня, 1996 року, Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави.
Депутати працювали над проєктом, залишаючись у сесійній залі в ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження президента України, а також підтримали всі спірні статті проєкту: про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.
Ухвалення Конституції закріпило правові засади незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Конституція України має вищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти ухвалюються на основі Конституції України і повинні їй відповідати.
День прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

Міжнародний день соціального бізнесу
28 червня - Міжнародний день соціального бізнесу. Метою його проведення стало привернення уваги представників влади та інших людей до проблем, які й досі залишаються в суспільстві. Соціальне підприємництво ведуть організації, діяльність яких спрямована на створення справедливих взаємовідносин у суспільстві, тобто такі, що змінюють наш світ на краще: організація харчування безхатченків, обмін книжками, одягом, виготовлення екологічної енергії з відходів, створення робочих місць.
Цю дату приурочено до дня народження Мохаммада Юнуса, який став засновником мікрофінансування та мікрокредитування, а 2006 року його нагородили Нобелівською премією миру за вагомий внесок в економічний і соціальний розвиток суспільства.

Міжнародний день пірсингу
Дату обрали на честь дня народження Джима Ворда, який відкрив перший у світі професійний салон, де можна було зробити пірсинг. Сталося це 1978 року.

Ще цього дня:
1902 - Конгрес США затвердив Закон про будівництво каналу на Панамському перешийку;
1914 - У Сараєво вбивають спадкоємця австрійського престолу Франца Фердинанда, що послужило приводом для початку Першої світової війни;
1917 - На засіданні Малої Ради сформували перший український уряд - Генеральний Секретаріат;
1919 - Підписують Версальський договір;
1934 - У США ухвалюють закон Фрейзера-Лемке з метою поліпшення становища фермерів;
1988 - Іван Павло II публікує апостольську конституцію "Pastor Bonus" щодо реорганізації Римської Курії;
1992 - "Сигнальник" став першим кораблем на Чорному морі, який 1992 року підняв український прапор;
1996 - Після 23-годинного обговорення у Верховній Раді України ухвалюють Конституцію України;
2012 - ООН проголошує Міжнародний День Щастя.

Церковне свято
День пам'яті святого пророка Амоса
28 червня православні християни вшановують день пам'яті святого пророка Амоса, який цього дня народився в невеликому містечку Текої неподалік від Вифлеєма.
З дитинства хлопчик був привчений до праці і пас стада худоби, щоб заробляти на хліб. Побачивши його смиренність, Бог велів йому йти в Ізраїль, переконувати людей, які загрузли в гріхах і ідолопоклонстві, покаятися і почати вести праведне життя.
Амос почав пророкувати, що прийдуть на землю ізраїльську ассірійці, спустошать її і знущатимуться з людей, якщо вони не повернуться обличчям до Бога. Але головний жрець Ізраїлю Амасія постійно знущався зі святого пророка і наказував йому повертатися додому. Одного разу він жорстоко побив Амоса і той через два дні помер від жорстоких ран. Але його слово залишилося у вигляді "Книги пророка Амоса", яка увійшла до Старого Заповіту.

Курбан Байрам
Свято жертвопринесення Курбан Байрам (або Ід аль-Адха) є частиною мусульманського обряду паломництва до Мекки. Відзначається свято в долині Міна поблизу Мекки в 10-й день 12-го місяця мусульманського місячного календаря Зуль-хіджа і триває 2-3 дні.

Іменини: Семен, Григорій, Михайло, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини