Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:59:14

8 червня: Цей день в Україні і в світі

08.06.2023   08:32Агенцiя

ДЕНЬ 470 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 470 RUSSIAN AGRESSION

8 червня відзначають Всесвітній день океанів, Міжнародний день домогосподарки і домогосподаря, Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку, День народження пилососа.

Православна церква вшановує пам'ять апостола від 70-ти Карпа.

Всесвітній день океанів
Подія була встановлена ООН для того, щоб підвищити обізнаність людства про Світовий океан і його проблеми, а також знайти рішення для їх подолання.
Океани вкривають 70% Землі. Вони є найбільшою біосферою планети і домівкою для 80% живих істот.

Міжнародний день домогосподарки та домогосподаря
Впровадили цю подію за ініціативи Габріель Дельгадо, працівниці Національного інституту жінок, розташованого в Мехіко. Головна її мета - показати людям важливість праці тих людей, які зайняті веденням домашнього господарства.

Ще цього дня:
1915 - Казимир Малевич створив свій перший "Чорний квадрат" (загалом відомі 4 авторські варіанти);
1918 - Проголошено Грузинську Демократичну Республіку;
1924 - Британці Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін вирушили на підкорення Евересту (дехто вважає, що цим альпіністам удалося підкорити вершину задовго до Е. Гілларі);
1928 - Здійснено перший авіаційний переліт зі США до Австралії;
1934 - У СРСР ухвалено закон "про зраду батьківщині", що передбачав колективну відповідальність членів родини;
1940 - Оголошено про відкриття плутонію, 94-го елемента в періодичній таблиці;
1947 - Уперше відкрито судноплавство по всьому Дніпру;
1949 - Вийшов у світ роман Джорджа Орвелла "1984";
1965 - Американські компанії "Фріто-Лей" і "Пепсі-Кола" злилися, утворивши компанію "PepsiCo";
1989 - У Франції вперше представлено бойовий вертоліт Мі-28;
1993 - Розпочався всеукраїнський страйк шахтарів;
1999 - Уперше в Україні стала доступною програма міжнародного бакалаврату. Навчання за цією програмою запропонувала своїм учням Печерська міжнародна школа в Києві.

Церковне свято

Святий апостол Карп - учень і супутник апостола Павла. У "Другому посланні до Тимофія" Павло згадує ім'я Карпа, в домі якого він залишив книги і фелон. Карп зарекомендував себе як людина чеснот, що володіє високою чистотою розуму. Карп із проповіддю ходив на острів Крит, де зустрівся зі святим Діонісієм Ареопагітом - афінським мислителем і християнським святим. Помер Карп у поважному віці в Берії.

Іменини: Олександр, Георгій, Олена, Іван, Карп, Макар, Маркіян.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.