Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:47:11

6 червня: Цей день в Україні і в світі

06.06.2023   09:06Агенцiя

ДЕНЬ 468 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 468 RUSSIAN AGRESSION

6 червня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля, Всесвітній тиждень серцевого ритму, Міжнародний день очищення водойм, День садівництва, День кінотеатру просто неба, День Йо-йо.

В Україні - День журналіста, у Швеції - День прапора, у Тайвані та Аргентині - День інженера, Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів у Гамбургу, День пам'яті загиблих у Південній Кореї.

Православна церква - день пам'яті преподобного Симеона Дивногорця.

День журналіста
6 червня професійне свято відзначають працівники засобів масової інформації в Україні. Свято встановлено 25 травня 1994 року.
Спочатку дата святкування планувалася на 15 травня. Цього дня в Україні вперше вийшла газета українською мовою "Зоря Галицька". Але пізніше обрали 6 червня, оскільки цього дня 1992 року в бельгійському Брюсселі Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів - найбільшої у світі організації професійних працівників ЗМІ.
У сучасному світі слово професійних журналістів є справжньою влучною зброєю. Головна суть професії - донести важливу інформацію чи новину до громадськості максимально об'єктивно та всебічно.
Від першого дня повномасштабної війни Росії проти України українські журналісти стали бійцями потужного інформаційного фронту. Його дію і вплив постійно відчуває кожен із нас, оскільки немає в нашому суспільстві людини, якої б не торкнулася ця війна і яка б не стежила за пов'язаними з нею тривожними подіями, що відбуваються на фронті.
Від початку повномасштабного вторгнення зафіксовано дев'ять випадків убивства журналістів саме під час виконання професійної журналістської діяльності. Щонайменше 57 медійників загинули в Україні за час повномасштабної війни, і ця цифра не є остаточною.

Ще цього дня:
1912 - Виверження Новарупта на Алясці. Це одне з найбільших вивержень вулкана 20-го століття. Було викинуто 17 кубічних кілометрів лави;
1925 - Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію "Chrysler";
1919 - Радянська влада оголосила Нестора Махна поза законом;
1933 - У Кемдені (штат Нью-Джерсі, США) відкрився перший кінотеатр, у якому автолюбителі могли дивитися кіно, не виходячи з автомобіля;
1942 - Здійснено перший стрибок із парашутом із синтетичної тканини;
1985 - Відбувся запуск радянського пілотованого космічного корабля "Союз Т-13";
1990 - Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.

Церковне свято
6 червня - день пам'яті преподобного Симеона Дивногорця. Преподобний Симеон Стовпник Дивногорець народився 521 року в Сирійській Антіохії у благочестивій родині. Отрок у шість років пішов у пустелю, де провів на самоті деякий час. А відразу після цього почав подвизатися на стовпі.

Іменини: Григорій, Іван, Ксенія, Микита, Семен, Степан, Федір.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини