Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:16:13

27 травня: Цей день в Україні і в світі

27.05.2023   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 458 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 458 RUSSIAN AGRESSION

27 травня в Україні відзначають День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження.

Ще сьогодні Всесвітній день інтер'єру і День дизайнера інтер'єрів, День захисту від Сонця і День народження скотчу.

У Японії - День військово-морського флоту, у Нігерії - День захисту дітей, у Франції - Національний день опору, у Болівії - День матері.

Православна церква вшановує пам'ять святого Ісидора.

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження України
День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження відзначається в Україні щороку в останню суботу травня, згідно з Указом Президента №563/99 від 25 травня 1999 року, і є національним професійним святом працівників, так чи інакше пов'язаних із книгодрукуванням.
Друкарські верстати з'явилися в Україні ще у XV столітті, тож друкарська справа має власну давню історію. Справжнім витвором книжкового мистецтва була Острозька Біблія, видана 1581 року. Ця книга стала своєрідним каноном, за яким видавалися релігійні книги не лише в Україні, а й у сусідніх країнах Європи.

Запатентовано прозору клейку стрічку - скотч
27 травня 1930 року, 93 роки тому, було запатентовано прозору клейку стрічку - скотч.
Скотч - різновид липкої стрічки на целофановій основі, на одну зі сторін якої нанесено клей. Scotch і Scotch Tape - зареєстровані торговельні знаки корпорації 3M.
Перший у світі скотч був зроблений з каучуку, масел і смол на целофановій основі. Він був водонепроникним і протистояв широкому діапазону температур. Спочатку використовувався для пакування обгортки для їжі. Однак у роки Великої депресії люди вигадали безліч інших способів застосування скотчу на роботі та вдома: від запечатування пакетів з одягом до зберігання розбитих яєць.
У 1932 році Джон Борден удосконалив скотч, додавши "вбудоване" лезо для обрізки, що істотно полегшило використання стрічки. У наступні роки були й деякі інші удосконалення, а також розширення асортименту стрічки. На сьогодні в сімействі скотчів 3M понад 900 найменувань.

Всесвітній день інтер'єру та День дизайнера інтер'єрів
Щорічно в четверту травневу суботу відзначається свято творчої професії - Всесвітній день інтер'єру та День дизайнера інтер'єрів. Подію заснувала Міжнародна федерація архітекторів і дизайнерів інтер'єру 2004 року. Сама ж федерація утворилася 1963 року.

Ще цього дня:
1753 - Завершено будівництво Андріївської церкви в Києві;
1821 - Засновано Миколаївську астрономічну обсерваторію;
1921 - Афганістан оголосив про незалежність;
1926 - У штаті Міссурі споруджено пам'ятник Гекльберрі Фіну і Тому Соєру;
1933 - Відбулася прем'єра мультфільму Волта Діснея "Три поросятка";
1937 - У Сан-Франциско урочисто відкрили міст над протокою Золоті Ворота - один із найкрасивіших у світі;
2002 - музикант Алан Паркер став лицарем і може додавати до свого імені приставку "сер";
2009 - На базі Національного авіаційного університету створено Інститут аеронавігації.
2015 - Прокуратури Швейцарії та США заарештували 7 вищих посадових осіб ФІФА і загалом 14 осіб - за обвинуваченням у корупції, рекеті, шахрайстві та відмиванні грошей.

Іменини: Олександр, Іван, Леонтій, Макар, Максим, Марк, Микита, Петро, Тихон.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини