Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 17:59:44

20 квітня: Цей день в Україні та в світі

20.04.2023   09:50Агенцiя

ДЕНЬ 421 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 421 RUSSIAN AGRESSION

20 квітня у світі відзначають День китайської мови та День подяки волонтерам.
У Мексиці - День захисту дітей, у Бразилії - День дипломата.
Православна церква вшановує пам'ять святої Акилини, преподобного Георгія, сповідника, митрополита Митиленського.

День китайської мови
Свято присвячується засновнику китайської писемності історику Цан Цзе. Побутує думка, що він придумав піктограми, які лягли в основу ієрогліфів. Завдяки цьому винаходу Китай відмовився від вузликового письма.

День подяки волонтерам
Волонтерський рух виник у Франції 1920 року. Тоді молодь об'єдналася, щоб відновити зруйновані після Першої світової війни міста. До України цей рух дійшов у 1990-х роках. Волонтери активно допомагають ЗС України та мирним жителям, роблять усе необхідне, щоб наблизити перемогу.

Ще цього дня:
1902 - Подружжя Кюрі вперше отримало чистий радій;
1918 - Слов'янська група Окремої Запорізької дивізії Армії УНР звільнила від більшовиків місто Слов'янськ у Донецькій області;
1940 - У США продемонстровано перший електронний мікроскоп;
1949 - Відкрився I Всесвітній конгрес прихильників миру;
1989 - Влада Китаю наказала студентам очистити площу Тяньаньмень у Пекіні;
2000 - У Броварах у житловий будинок влучила тактична ракета, загинуло троє людей, п'ятеро були поранені;
2001 - Китай офіційно виключив гомосексуальність із переліку психічних захворювань;
2010 - Вибух нафтової платформи Deepwater Horizon у Мексиканській затоці біля узбережжя США, що перетворився на техногенну катастрофу.

Церковний календар
Акилина жила в місті Синопі. Коли за часів імператора Максиміана почалися гоніння на християн, диякона Руфіна, з яким вона була знайома, ув'язнили за обвинуваченням у сповідуванні православної віри. Акилина приходила до нього, всіляко підтримувала і дбала про те, щоб він не занепав духом. За це її також заарештували.
В ув'язненні Акилина і Руфін не припинили вести проповіді і багатьма чудесами змогли навернути до християнської віри 200 солдатів. Про це донесли правителю. Він наказав обезголовити Акилину, диякона Руфіна і всіх новонавернених воїнів.

Іменини: Аркадій, Георгій, Данило, Єгор, Петро, Акилина, Євдокія.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини