Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:29:15

24 лютого: Цей день в Україні та в світі

24.02.2023   09:28Агенцiя

ДЕНЬ 366 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 366 RUSSIAN AGRESSION

24 лютого 2022 року російське вторгнення в Україну. Початок війни.
В Україні та світі День народження лотереї. Ще сьогодні Всесвітній день інформаційної архітектури.
В Естонії – День незалежності, в Мексиці – День прапора, у Таїланді – Національний день художника та Національний день чіпсів Тортилья у США, в Ісландії – День булочки з повидлом.
Православні віряни вшановують пам'ять святого Власа.

День народження лотереї
24 лютого 1466 р. у бельгійському містечку Брюгге відбулася перша лотерея. Організатором була дружина Яна ван Ейка, одного з найвидатніших фламандських художників. У такий спосіб жінка вирішила зібрати кошти для одного бідного міста.

Всесвітній день інформаційної архітектури
Свято започатковано у 2012 році за підтримки Інституту інформаційної архітектури та Річарда Вурмана. Існує тісний зв'язок між інформаційною архітектурою та IT. Цей термін пояснюється як графічна структура даних, що базується на використанні інформаційних технологій.

Галицька митрополія
24 лютого 1807 року Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою відновив Галицьку митрополію.
Наприкінці XVIII століття Київська уніатська митрополія виявилася розділеною між кількома країнами. Крім того, унійні церкви в Україні, яка тоді входила до складу Російської імперії, змушували переходити до православ'я. Зрештою, серед єпархій Галичини дозріла думка об'єднати всі греко-католицькі церкви регіону під єдиною митрополією, центр якої був би у Львові.
Відновлювати в Галичині митрополію взялися Антоній Ангелович та Михайло Гарасевич. Внаслідок тривалого листування українців з австрійською владою імператор Франц I ухвалив відновлення митрополії і направив відповідний лист до Папи Римського. 24 лютого 1807 року офіційно дозволив це зробити і Ватикан.
У відновленій митрополії, що складалася з Львівської архиєпархії, Перемишльської та Холмської єпархій, Папа Римський призначив власного номінанта, якого наділив такими ж правами, як і всіх київських митрополитів.
Греко-католицька церква проіснувала до 1946 року. Пізніше її підкорили Московській патріархії. Лише в 1989 році Галицьку митрополію в Україні офіційно відновили. Весь цей час її митрополити перебували в Римі. А в 2005 році митрополію в Галичині знову ліквідували після того, як глава української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар переїхав до Києва.

У цей день:
1918 – Проголошено незалежність Естонії;
1919 - Уряди України та Польщі підписують угоду про перемир'я;
1920 - У Мюнхені відбувся перший публічний виступ активістів NSDAP;
1938 – З'явилася у продажу зубна щітка зі щетиною з нейлону;
1942 - Почала мовлення радіостанція "Голос Америки" (німецькою мовою);
1946 – Хуан Перон переміг на виборах президента Аргентини;
1955 - У Багдаді підписано договір (Багдадський пакт) між Іраком та Туреччиною, до якого згодом приєдналися Велика Британія, Іран і Пакистан;
1961 – Урочисте відкриття аеропорту Орлі в Парижі;
1972 - Аварія на радянському атомному підводному човні К-19;
1985 - Відбулися останні вибори до Верховної Ради союзних та автономних республік СРСР, а також до місцевих Рад народних депутатів;
1991 - Війна в Перській затоці: багатонаціональні війська на чолі з НАТО розпочали наземний наступ в Іраку та Кувейті;
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бангладеш;
1994 - Верховна Рада прийняла ухвалу, згідно з якою Україна, як одна з правонаступниць Радянського Союзу, приєдналася до Європейської культурної конвенції;
1999 – Латвія стала повноправним членом СОТ;
2008 - Фідель Кастро офіційно подав у відставку з посади глави уряду Куби;
2011 - Київське "Динамо" у себе вдома, на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського, перемогло "Бешикташ" з рахунком 4:0, пройшовши в 1/8 фіналу Ліга Європи УЄФА;
2022 - Початок повномасштабної війни (відкритого військового вторгнення) Російської Федерації проти України.

Церковне свято
День пам'яті святого Власа
Жив святий у IV столітті і був єпископом Севастійським. Умів молитвою зцілювати людей. Помер мученицькою смертю за віру в Бога.
Святий Влас був відомий своєю щирою любов'ю до тварин і людей. Він дбав про бідних, допомагав нужденним, годував голодних і лікував хворих. Тому здавна його поважали та вважали захисником усіх тварин.

Іменини: Всеволод, Єгор, Дмитро, Захар.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини