Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:46:53

19 лютого - цей день в Україні та в світі

19.02.2023   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 361 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 361 RUSSIAN AGRESSION

19 лютого відзначають Всесвітній день захисту морських ссавців, День змішування різних фарб, Міжнародний день перетягування канату, День народження синоптичної карти.

В Україні – День Державного герба, у Вірменії – День дарування книг, День жінок в Ісландії. У Люксембургу та Нідерландах карнавал, Масляна в Данії та Норвегії. День Василя Левського в Болгарії.

Православна церква вшановує пам'ять Святого Вукола — учня апостола Івана Богослова.

День державного герба

31 рік тому золотий тризуб на синьому щиті був затверджений як офіційний символ незалежної України. Це один із трьох державних символів нарівні з прапором та гімном.

На території нашої держави вперше було використано зображення тризубця ще в IV столітті до н. Тоді це був знак приналежності до визначного племінного роду. Під час розкопок, що проводились у південній частині України, було знайдено стародавні екземпляри символічних зображень у вигляді тризубця. Тоді на цій території було Боспорське царство. Згодом тризубці також використовували скіфи.

Перша ж письмова згадка про тризуб датується 360 роком до нашої ери. Платон у своєму рукописі "Тимен" описує царський одяг скіфів, розповідаючи, що він блакитний і має вишитий золотий тризуб.

За часів Київської Русі також використовували зображення тризубця. За часів її розквіту він завжди використовувався у всіх офіційних документах, а також на грошових монетах.

День народження синоптичної карти

19 лютого 1855 року 167 років тому було складено Синоптичну карту. Її вигадав видатний французький астроном і математик Урбен Левер'є. Йому вже належало одне приголомшливе відкриття: дев'ятьма роками раніше він винайшов шляхом математичних розрахунків планету Нептун.

Всесвітній день захисту морських ссавців

Всесвітній день захисту морських ссавців або Всесвітній день китів відзначається у багатьох країнах 19 лютого.

Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, а й усіх морських ссавців та різних інших живих істот, що мешкають у морях та океанах нашої планети. Цей День був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, запроваджений Міжнародною китовою комісією (МКК).

Цей мораторій діє й досі і означає, що в усьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонені. Наразі промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий, аборигенний) та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК.

Церковний календар

Православні віряни вшановують пам'ять Святого Вукола — учня апостола Івана Богослова. Він був першим єпископом Смирнської церкви у Малій Азії.

Посилення морозів у цей день свідчить про бурхливу весну, а птахи на верхівках дерев – про теплу погоду.

Іменини: Олександр, Анатолій, Арсеній, Василь, Дмитро, Іван, Христина, Максим, Марія, Марфа, Севастьян, Юліан.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.