Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:08:23

23 січня - цей день в Україні та в світі

23.01.2023   09:40Агенцiя

ДЕНЬ 334 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 334 RUSSIAN AGRESSION

23 січня у світі святкують День письма та День пирога.

Цього дня, 1849 року, у штаті Нью-Йорк, США, вперше диплом лікаря був вручений жінці.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Григорія, єпископа Ніського.

День почерку

День почерку заснований, щоб нагадати всім нам про неповторність почерку кожної людини, оскільки спілкування в месенджерах, набір стікерів з надрукованими фразами-підказками, а також інших засобів швидкого спілкування поступово відводить сучасну людину від можливості висловити свої думки, написавши їх власноруч.

Графологи вважають, що між особливостями почерку та рисами характеру обов'язково має існувати зв'язок, оскільки людський мозок підсвідомо "водить" рукою того, хто пише. Роботою мозку вони пояснюють і те, що під час дорослішання та зміни характеру почерк людини змінюється.

Ініціатор Дня - Асоціація виробників друкарського приладдя.

Всесвітній день пирога

Всесвітній день Нутелли, День цукрового печива, Всесвітні дні цукерок та морозива, Міжнародні дні піци, десерту. Свята на будь-який гастрономічний смак. У цей день відзначається Всесвітній день пирога.

Зі США прийшла дата 23 січня, що стала символом вшанування цієї неймовірно популярної у всьому світі кулінарної страви. Американська Рада з пирогів вже протягом 30 з лишком років спонсорує проведення Національного дня пирога, а також проводить у США Національний чемпіонат з пирогів, в якому беруть участь пекарі різного рівня: від любителів до професіоналів.

У штаті Нью-Йорк вперше диплом лікаря вручено жінці

Першою дипломованою жінкою-лікарем стала Елізабет Блеквелл. Англійка за народженням, дівчинка у десятирічному віці покинула з родиною об'єднане королівство. Її кар'єра розпочиналася у Нью-Йорку з інтернату для дівчаток, який 17-річна Елізабет та її сестри організували як сімейний бізнес після смерті батька.

Блеквелл тривалий час вивчала медицину приватним порядком, діставала знання з книг та усних інструкцій доктора Семюеля Діксона. Пізніше спробувала вступити до внз. Медичні школи США відкинули її заяву, навчальні заклади Нью-Йорка та Пенсільванії у 40-ті роки 19 століття дівчат не приймали.

Винятком став Женевський медичний коледж, адміністрація якого запропонувала студентам проголосувати, чи варто приймати дівчину на навчання чи ні. Студенти вирішили, що йдеться про розіграш, та проголосували "за".

Елізабет була найкращою на своєму курсі і блискуче закінчила навчальний заклад. Потім, незважаючи на безліч бюрократичних перепон, дівчина таки отримала диплом, магістерський ступінь та почала практикувати.

У 1857 році, подолавши опір влади та громадськості, вона заснувала в Нью-Йорку лікарню для жінок, а згодом і медичні курси при ній. В 1869 доктор Блеквелл повернулася в Англію, де заснувала ще одну Школу - Лондонську медичну, теж для жінок.

День пам'яті святителя Григорія

Святитель Григорій, єпископ Ниський, був молодшим братом святителя Василя Великого. Григорій був народжений і вихований у розпал аріанських суперечок. Здобув чудову освіту і деякий час був наставником із красномовства. У 372 році був висвячений святим Василем Великим на єпископа міста Ниса в Каппадокії.

У 381 році святий Григорій був одним із головних діячів II Вселенського Собору, скликаного в Константинополі проти єресі Македонія, який неправильно навчав про сутність Святого Духа. На цьому Соборі, за ініціативи святого Григорія, було доповнено Нікейський Символ віри.

Святий вирізнявся великодушністю, терпінням та миролюбністю.

Іменини: Григорій, Марк, Павло, Макар, Феофан, Анатолій, Феліція.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини