Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:18:47

22 січня - цей день в Україні та в світі

22.01.2023   16:22Агенцiя

ДЕНЬ 333 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 333 RUSSIAN AGRESSION

22 січня в Україні відзначають День соборності. У Польщі – День дідуся. У Ватикані – День створення Швейцарської гвардії для охорони понтифіків та папської резиденції (1506). У Болівії – День заснування Багатонаціональної держави (1928).

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іони (у схимі Петра) Київського, засновника Іонинського монастиря, де зберігаються його мощі.

День соборності України

День соборності України — державне свято, яке відзначають 22 січня. Його встановлено відповідно до указу Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року, на честь дня проголошення у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

У січні 1918 року було створено Українську Народну Республіку (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, було утворено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали перед об’єднавчий договір. 22 січня 1919 року цей договір, який увійшов до історії як Акт Злуки (Велика Злука) — акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Акт "Злуки" став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

У 1990 році, 22 січня, мільйони жителів України вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День соборності.

День дідуся в Польщі

Після Дня бабусі, що відзначається в Польщі 21 січня, маленькі та дорослі онуки вітають своїх дідусів, тепер уже з їхнім святом.

Цього дня онуки заходять до дідусів та бабусь у гості, дарують їм подарунки та квіти. Це чудовий привід зібратися всією сім'єю для душевних розмов, поділитися новинами, згадати сімейні історії, відчути радість від зустрічі. Це справді свято роду, коли представники кількох поколінь збираються разом.

 

Іменини: Петро, Пилип, Антоніна, Пахом, Захар.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини