Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:56:45

24 грудня - цей день в Україні та в світі

24.12.2022   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 304 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 304 RUSSIAN AGRESSION

24 грудня відзначають День працівників архівних установ України.

Різдвяний святвечір у католиків та протестантів, що відзначають Різдво за григоріанським календарем, і у православних, що відзначають Різдво за новоюліанським календарем.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Данила Стовпника, преподобного Никона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря.

Цього дня, 24 грудня 1982 року, 40 років тому, здійснив перший політ літак Ан-124 "Руслан".

День працівників архівних установ

Щороку 24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ.

Це професійне свято встановлене Указом президента країни 30 жовтня 1998 року, "враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ".

Перший державний орган управління архівною справою в Україні було створено у 1917 році під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно-архівний відділ, у період із грудня 1917 року до квітня 1918 року очолюваний професором О.С. Грушевським.

Загальна чисельність працівників архівних установ – понад 3,5 тисячі осіб.

В архівних установах системи Держархіву зосереджено понад 60 мільйонів одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду країни.

40 років тому здійснив перший політ літак Ан-124 "Руслан"

24 грудня 1982 року в Києві здійснив свій перший політ найбільший у світі військово-транспортний літак Ан-124 "Руслан" (у термінології НАТО "Кондор"), створений у київському ОКБ Олега Антонова.

Висота літака становить 21,1 м, розмах крил – 73,3 м, максимальна злітна маса – 392 тонни, вантажопідйомність – 120 тонн, дальність польоту – 16 000 км.

1990 року "Руслан" здійснив кругосвітній переліт, здолав 50 005 км за 72 години 16 хвилин і встановив 7 світових авіаційних рекордів.

Церковне свято

Святий вечір

Святий вечір — День напередодні Різдва Христового та приготування до цього великого свята.

У різдвяний святвечір у церквах вранці служать месу за чином Адвента, а меса надвечір'я Різдва починається як правило, опівночі, але з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Сьогодні Святвечір у багатьох західних країнах, як і Різдво, це родинне свято. Навіть ті, хто не відвідує церкву, збираються увечері за столом усією родиною.

Весь ритуал трапези Святвечора очолює батько сімейства. Перед початком застілля читають уривок Євангелія від Святого Луки про Різдво Христа та читають спільну сімейну молитву.

Під час вечері присутні обмінюються облатками. Облатки — це платівки прісного хліба з фігурним малюнком, які символізують тіло Христа. Відламавши шматочок облатки, той, кому її дарують, вимовляє добре побажання. Це дуже зворушлива та важлива подія вечора.

Повсюдно поширений і звичай залишати за різдвяним столом незайняте місце. Якщо хтось прийде в дім на Різдво, то буде прийнятий, як брат. Цей звичай – знак пам'яті про близьких та дорогих людей, які не можуть цього дня зустріти свято разом із сім'єю.

Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання висловлюють настоятель та громада.

"Там, де для цього існують пастирські обставини і засвідчується бажання вірян, як виняток дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. здійснити богослужіння за образом свята Різдва Христового з наступним поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації. У разі здійснення такого богослужіння його учасники у цей день звільняються від обмежень посту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підставою для схвалення рішення стали численні запити від вірян і тривала всередині церкви та суспільства дискусія. Водночас, ПЦУ зазначає, що цей крок дозволить вивчити "реальні церковні потреби у здійсненні найближчим часом календарних змін".

День пам'яті преподобного Никона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря

Никон народився в 11 столітті у заможній та знатній родині. 1096 року половецькі війська напали на київські землі, і Никон потрапив у полон разом із преподобним Євстратієм та іншими ченцями монастиря. Преподобний провів у неволі три роки, терпляче зносив голод та муки. Хазяїн Никона підрізав йому жили, щоб той не втік, але одного разу полонений просто зник на очах своєї варти.

Коли кияни уклали мир із половцями, колишній хазяїн Никона прийшов до Печерського монастиря і з подивом упізнав в одному із ченців свого бранця. Уражений цією зустріччю, половець прийняв хрещення і служив своєму колишньому в'язню до його смерті.

Іменини:

Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Никон, Петро, Терентій, Феофан.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини