Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:52:32

8 грудня: Цей день в Україні та в світі

08.12.2022   09:29Агенцiя

ДЕНЬ 288 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 288 RUSSIAN AGRESSION

8 грудня – Міжнародний день художника, Всесвітній день клімату та День мандрівника у часі.
У Болгарії – День студента, у Румунії – День Конституції, у Фінляндії – День Яна Сібеліуса та фінської музики. У США – День брауні та Національний день кондитерських виробів.
Православна церква вшановує пам'ять священномученика Климента, папи Римського, Віддання свята Введення в храм Пресвятої Богородиці;
Католицька церква – Непорочне зачаття Діви Марії.

День мандрівника у часі
День з'явився понад 20 років тому, а запровадили його справжні фанати фантастики. Святкування свята теж досить оригінальне – треба прикидатися людиною, яка щойно прибула з майбутнього чи минулого.

Міжнародний день художника
8 грудня відзначається Міжнародний день художника, заснований у 2007 році Міжнародною Асоціацією "Мистецтво народів світу".
День художника – це свято не лише професіоналів і любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світові та любити його. Тому сьогоднішнє свято для всіх поціновувачів прекрасного.

Ще цього дня:
1941 - США та Велика Британія оголосили війну Японії;
1942 – Іспанський диктатор Франциско Франко оголосив: "Світ обирає між комунізмом та фашизмом, і я обираю останнє";
1963 – Розпочав свою роботу Український католицький університет імені святого Климента у Римі;
1980 - Кількома пострілами у спину 25-річний Марк Чепмен убив Джона Леннона, який увечері повертався з дружиною Йоко Оно додому. Вбивця навіть не намагався втекти з місця злочину;
1987 – У Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності;
1991 – Відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, що юридично підтверджує факт припинення існування СРСР як держави;
2004 - Верховна Рада України проголосувала за "великий пакет" - внесення змін до Конституції, внесення змін до Конституції щодо місцевого самоврядування, та закон "Про особливості застосування закону України "Про вибори Президента України" при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року".
2010 – Із другим запуском SpaceX Falcon 9 та першим – SpaceX Dragon, SpaceX стає першою приватною компанією, якій вдалося успішно запустити, вивести на орбіту та безпечно повернути космічний апарат;
2010 – Японський космічний апарат IKAROS із живленням від сонячного вітрила – пролітає повз планету Венера на відстані 80 000 км;
2013 - Під час мітингу на Євромайдані народними зусиллями на Бессарабці було демонтовано пам'ятник одному із засновників кривавого більшовицького терору – Леніну.

Церковне свято
8 грудня християни вшановують пам'ять святого Климента, який був одним із найближчих сподвижників апостола, пізніше очолив Римську церкву і був четвертим єпископом Рима.
А у католиків 8 грудня за релігійним календарем Свято Непорочного зачаття. Згідно з католицькою церквою, навіть, народившись з лона звичайних людей, Марія не увібрала в себе первородного гріха. А це означає, що вона не була здатна чинити гріха від дня свого народження.
Свято Богородиці було офіційно введено до списку церковних урочистостей Папою римським Сикстом IV у XV столітті. Догмат про чистоту та непорочність Діви Марії було закріплено у 1956 році Папою Пієм IX. Ця подія сталася саме 8 грудня.

Іменини: Марія, Лаврентій, Олександр, Василь, Віктор, Григорій, Іван, Іларіон, Климент, Павло, Петро, Симеон, Ярослав.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини