Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:18:21

25 листопада: Цей день в Україні та в світі

25.11.2022   09:06Агенцiя

ДЕНЬ 275 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 275 RUSSIAN AGRESSION

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, Всесвітній день інформації, День без покупок та Чорна п'ятниця.

У Боснії та Герцеговині – День державності, в Естонії – Кадрін день.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Івана Милостивого, патріарха Олександрійського.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок
Генасамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок та запропонувала урядам, міжнародним організаціям та неурядовим організаціям влаштовувати цього дня заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.
Біла стрічка – це символ проти всіх форм насильства над жінками, збереження материнства, а також використовується у всіх схожих випадках.
Окремою великою темою є і насильство в сім'ї, від якого страждає чимало жінок. Цим питанням опікується дедалі більше правозахисних організацій, які закликають усіх жертв насильства звертатися за допомогою, а не терпіти біль та приниження.

Історія дня: у 1961 році в Домініканській Республіці за наказом Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.

Ще цього дня:
1867 - Альфред Нобель запатентував динаміт;
1905 - У Лубнах вийшов перший номер газети "Хлібороб" українською мовою;
1992 - Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів"

Церковне свято
25 листопада православна церква вшановує пам'ять святителя Івана Милостивого, патріарха Олександрійського.
Святитель народився на Кіпрі у родині знатного вельможі Епіфанія.
За бажанням батьків Іван одружився, у нього народилися діти. Коли дружина та діти святого померли, він прийняв чернечий чин.
Його духовні праці зробили його відомим, тому імператор Іраклій та все духовенство ублагали святого Івана зайняти патріарший престол в Олександрії.
Головною своєю справою святитель вважав милостиню і благодіяння всім нужденним. Усім нещасним святитель давав щоденне безоплатне харчування. Двічі на тиждень, у середу і п'ятницю, він виходив до дверей патріаршого собору і, сидячи на паперті, приймав усіх, хто його потребував.
Незадовго до смерті святий Іван через хворобу залишив свою кафедру і поїхав на острів Кіпр.

Іменини: Іван, Микола, Катерина.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.