Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:36:19

23 листопада: Цей день в Україні та в світі

23.11.2022   09:27Агенцiя

ДЕНЬ 273 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 273 RUSSIAN AGRESSION

23 листопада у світі відзначають Міжнародний день акварелі, Міжнародний день боротьби з безкарністю, День еспресо.

У Грузії – День святого Георгія, День ВМФ у Мексиці, в Японії – День подяки праці, у Греції – День Геродота, у Литві – День воїнів.

Православна церква вшановує пам'ять шести апостолів: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосіпатра, Куарта та Тертія, також сьогодні День пам'яті святого Георгія Побідоносця.

Міжнародний день акварелі
23 листопада митці-акварелісти відзначають Міжнародний день акварелі. Ініціатором свята був Альфредо Гуаті Рохо, мексиканський художник, відомий насамперед як популяризатор акварельного живопису.
Коли на початку своєї кар'єри Гуаті Рохо намагався виставити свої роботи в галереях, йому скрізь відмовляли, аргументуючи це тим, що акварельний живопис – "мистецтво другого гатунку". Тоді митець поставив за мету реабілітувати акварель і довести, що цей живопис нічим не гірший, наприклад, олійний і вимагає не меншої майстерності. Він заснував Мексиканське товариство акварелістів і перший у світі Музей акварелі, перша будівля якого була зруйнована землетрусом у 1985 році, але за два роки міська влада Мехіко подарувала музею нову будівлю.

День подяки праці
У Японії 23 листопада відзначають День подяки праці. Цей день є загальнонаціональним вихідним для трудівників усіх галузей промисловості, фермерів та державних службовців.
Свято відоме з 1948 року, раніше цього ж дня в Японії відзначали Свято нового врожаю, закінчення сільськогосподарських робіт, пов'язане із давнім синтоїстським ритуалом підношення свіжозрізаного рису богам, яке виконував за традицією сам імператор. У ХХ столітті, коли в Японії почалося посилене економічне зростання та прискорилися темпи індустріалізації, виникла ідея присвятити день не лише аграрній праці, а й загалом праці у різних сферах господарства.
Цього святкового дня японці традиційно дякують один одному за внесок у розвиток своєї країни.

День боротьби з безкарністю
Міжнародний день боротьби з безкарністю заснували у 2011 році Міжнародною асоціацією із захисту свободи слова. Як дату було обрано 23 листопада, оскільки цього дня в 2009 році в місті Ампатуан (Філіппіни) було викрадено та вбито 58 осіб, серед них 32 журналісти та працівники ЗМІ.
Завдання Міжнародного дня боротьби з безкарністю – домогтися правосуддя для людей, які зазнали переслідувань за здійснення свого права на свободу вираження, а також привернути увагу громадськості до проблеми безкарності.
Журналісти, блогери, активісти, правозахисники нерідко стають жертвами погроз, шантажу, нападів і тортур. За останні 10 років було вбито понад 500 журналістів, і в 90% випадків їхні вбивці залишилися безкарними.
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну жертвами російських окупантів стали 43 журналісти.
За верифікованими даними Національної спілки журналістів України, серед загиблих – 8 журналістів, які виконували професійні обов'язки. Ще 13 медійників – цивільні жертви.
Зазначається, що 22 журналісти віддали життя під час захисту України на фронті. Крім того, серед загиблих медійників були іноземці. Їхні вбивці обов'язково будуть покарані.

Ще цього дня:
1708 – РПЦ із політичних міркувань піддала анафемі українського гетьмана Івана Мазепу;
1938 – Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехословацької республіки;
1994 – Під час експедиції спортсменів альпіністського клубу "Одеса" у Гімалаях встановлено прапор України на вершині Чогорі К2 (8611 метрів);
2003 – У результаті Революції троянд у Грузії Едуард Шеварднадзе подав у відставку;
2007 - Розпочала роботу Верховна Рада України 6-го скликання, обрана після дострокового розпуску ВРУ 5-го скликання.

Церковне свято
День пам'яті святого Георгія Побідоносця
Святий великомученик Георгій Побідоносець був родом із Каппадокії. Його батько прийняв мученицьку кончину за Христа, коли Георгій був ще дитиною. Мати, яка володіла маєтками в Палестині, переселилася з сином на батьківщину і виховала його у суворому благочесті.
Георгій вступив на службу в римське військо, де його помітив імператор Діоклетіан і прийняв у свою варту зі званням коміта – одного зі старших воєначальників. Одного разу, коли святий Георгій дізнався про рішення імператора влаштувати гоніння на християн, він роздав жебракам свій спадок, відпустив на волю рабів і прийшов до Сенату. Тут він спробував достукатися зі словом Божим до римлян.
Георгія запроторили до в'язниці, надягли колодки і притиснули груди каменем. На тортурах святий голосно закликав до Господа. І раптом небо потемніло, гримнув грім, і було чути голос: "Не бійся, Георгію, Я з тобою". Потім засяяло світло, і біля диби з'явився Янгол Господній, який зцілив Георгія одним дотиком.

Ще сьогодні православна церква згадує шість апостолів від сімдесяти: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Куарта та Тертія.
Ераст був учнем святого Павла. Він ішов його стопами і жив за заповідями Божими. Як відомо, Ераст був небідною людиною. деякий час навіть працював економом у Коринті. Саме від свого вчителя він уперше почув про Ісуса Христа. Разом із Павлом Ераст поїхав до Єрусалима і служив у місцевій церкві. У деяких джерелах сказано, що апостол був єпіскопом у Палестині, де прожив до глибокої старості.

Іменини: Олександр, Олексій, Борис, Георгій, Денис, Єгор, Іван, Костянтин, Михайло, Нестор, Микола, Петро, Родіон, Серафим, Ераст, Ян, Анна, Ольга.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини