Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:51:14

8 листопада: Цей день в Україні та в світі

08.11.2022   09:20Агенцiя

ДЕНЬ 258 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 258 RUSSIAN AGRESSION

8 листопада відзначають Всесвітній день урбанізму, Міжнародний день піаніста, Всесвітній день без Wi-Fi та Міжнародний день радіології.

У Китаї – День журналіста, у Казахстані – День статистики, у Канаді – Національний день ветеранів аборигенів, у США – День штату Монтана, а в Таїланді – Лої Кратонг (ніч дванадцятого повного місяця).

Православна церква вшановує пам'ять великомученика Дмитра Солунського.

Всесвітній день урбанізму
Всесвітній день урбанізму, також відомий як Всесвітній день містобудування — свято, запропоноване 1949 року професором Університету Буенос-Айреса Карлосом Марією делла Паолера, випускником Інституту урбанізму в Парижі, для розвитку суспільного та професійного інтересу до планування міст.
Відзначається щорічно 8 листопада більш ніж у 30 країнах на чотирьох континентах. Всесвітній день урбанізму надає можливість поглянути на планування міст з глобальної точки зору, привернути увагу політиків і громадян до впливу на довкілля внаслідок розвитку міст та територій.

День піаніста
День піаніста не має офіційного статусу, проте завдяки інтернету та музичним спільнотам стає все більш відомим.
Фортепіанна музика, що зародилася в 18 столітті, швидко набирала популярності і набула поширення в другій половині століття після того, як остаточно сформувався сам музичний інструмент, що став логічним розвитком своїх попередників – клавесина та клавікорду.
Творцем фортепіано вважають італійського майстра Бартоломео Крістофорі. Інструмент, механізм якого пройшов свій розвиток і сформувався переважно упродовж 18 століття, у наш час має дві варіації виконання: рояль і піаніно.

Всесвітній день без Wi-Fi
Технологія бездротового підключення до мережі інтернет та бездротової передачі даних була розроблена в 1990-х роках австралійськими вченими з Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень, а інженерами компаній Nokia та Aironet ця технологія була успішно впроваджена та розвинена, отримавши назву Wi-Fi. Згодом це найменування стало означати ціле сімейство стандартів передачі радіоканалами. Ця технологія набула поширення не лише серед користувачів, а й у низці галузей промисловості.
У 2016 році зареєстрована у Венесуелі Міжнародна Федерація захисників довкілля закликала заснувати та відзначати щорічно 8 листопада Всесвітній день без Wi-Fi. Організатори та ініціатори нового свята ставили за мету привернути увагу суспільства на те, що вплив радіоканалів і радіохвиль на здоров'я людини недостатньо вивчений. При надмірному їх постійному впливі при використанні технології Wi-Fi у кожному будинку та квартирі залишається ризик негативного їх впливу на здоров'я людини.
Незважаючи на те, що ВООЗ підтвердила відсутність негативного впливу радіочастот, противники поширення бездротової технології доступу в інтернет закликають надавати пріоритет поки що більш вивченим у сенсі впливу на здоров'я людини кабельним підключенням.

Міжнародний день радіології (День рентгенолога)
Обидва свята пов'язані з важливою датою та подією в історії фізики та медицини. 8 листопада 1895 німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання. Для медицини це відкриття стало справжнім проривом у діагностиці цілого комплексу захворювань і травм, а згодом і методу терапії.
Цю медичну дисципліну назвали радіологія.
За рік після відкриття з'явився перший рентгенівський апарат, почалося виробництво рентгеночутливої плівки, а далі почали відкриватися рентгенологічні кабінети та клініки. Спочатку їх основним напрямом стала діагностика у пульмонології, але надалі рентгенографія стала основним засобом діагностики у травматології та стоматології.
Дотепер рентген залишається найбільш поширеним, швидким і доступним засобом діагностики у світі.
Вперше Міжнародний день радіології, започаткований за спільною ініціативою Радіологічного Товариства Північної Америки (RSNA), Американського коледжу радіології (ACR) та Європейського товариства радіології (ЄSR), був відзначений 8 листопада 2012 року. Цього ж дня за традицією відзначається професійне свято лікаря-рентгенолога. Ініціатори прагнуть офіційного визнання свята та ролі відкриття В.К. Рентгена та сучасної рентгенології в медицині. Сам фізик, який зробив таке важливе відкриття, був удостоєний Нобелівської премії, але був настільки зайнятий експериментами, що не прийшов на церемонію нагородження і отримав премію поштою. Надалі всі кошти передав Німецькому уряду, який звернувся по допомогу до населення в роки Першої світової війни.

Ще цього дня:

1909 - Відбулися установчі збори членів Київського товариства повітроплавання;
1927 - Закладено перший камінь Дніпровської гідроелектростанції потужністю 650 тис. кінських сил;
1935 – У Чернігові відкрито Літературно-меморіальний музей М. М. Коцюбинського;
1960 - Джона Ф. Кеннеді обрано 35-м президентом США;
1988 - Джордж Герберт Вокер Буш обраний 41-м президентом США;
1997 – У Львові відкрито пам'ятник жертвам комуністичних злочинів;
2016 – Дональд Трамп обраний 45-м президентом США, перемігши Гілларі Клінтон;
2020 – З берлінського аеропорту Тегель вирушив останній рейс (Air France Airbus A320 Париж-Берлін). На цю подію прийшли подивитися багато берлінців, а зараз у місті новий аеропорт Бранденбург.

Церковне свято
Православна церква відзначає в цей день пам'ять святого Димитрія Солунського, відомого також як Мироточець, який жив за часів імператора Діоклетіана.
Згідно з Житієм, батьки Димитрія були таємними християнами. Вони хрестили сина в домовій церкві та виховали у вірі та благочесті. Після смерті батька Димитрій зайняв його місце, ставши проконсулом м.Фессалоніки. На цій посаді він почав проповідувати і обернув у свою віру безліч жителів міста.
Звістка про діяльність Димитрія сягнула імператора. Проповідника ув'язнили, а потім стратили. Тіло мученика вночі поховали солунські християни, а раб Димитрія на ім'я Луп узяв ризу свого хазяїна, зрошену кров'ю, та його обручку. За їхньою допомогою він згодом здійснив багато чудес.

Іменини: Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Марк, Теофіл.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини