Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:14:21

3 листопада: Цей день в Україні та в світі

03.11.2022   10:49Агенцiя

ДЕНЬ 253 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 253 RUSSIAN AGRESSION

3 листопада в Україні - День інженерних військ і День ракетних військ та артилерії. У Японії – День культури, в Ірландії – День стаута, у США – День сендвіча і День домогосподарки, а в ОАЕ – День прапора.

Сьогодні відзначають Всесвітній день косплея і День медузи.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іларіона Великого, а католицька - пам'ять Мартіна де Пореса, перуанського священнослужителя, лікаря, ченця ордену домініканців.

День ракетних військ та артилерії України
Ракетні та артилерійські війська становлять близько 70% вогневої сили армії, які неодноразово доводили свою ефективність.
День встановлено указом Президента України 31 жовтня 1997 року.

День інженерних військ України
Професійне свято військовослужбовців інженерних військ. З'явився завдяки указу президента Леоніда Кучми 1999 року. Інженерні війська опікуються опановуванням нових засобів ведення бою та впровадженням їх у армію. Тому вони діють першими під час атаки.

Всесвітній день косплея
Цього дня у Японії проходить день культури. Завдяки косплею можна краще дізнатися про персонажів коміксів, аніме, комп'ютерних ігор, манги. Саме їх найчастіше вибирають для перетворення. Історія свята розпочалася у США у 1939 році. У Нью-Йорку на конференцію наукової фантастики письменники Міртл Дуглас і Форест Аккерман прийшли у костюмах персонажів фантастичних творів. Наступного разу кількість переодягнених людей збільшилася, а традиція поширилася.

Цього дня 1937 року в карельському урочищі Сандармох (СРСР) за рішенням трійки Ленінградського обласного управління НКВС СРСР було розстріляно 265 в'язнів Соловецької в'язниці. У переліку страчених "українських буржуазних націоналістів", Лесь Курбас, Микола Зеров, Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер'ян Підмогильний, Павло Пилипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріз, Олекса Слісаренко, та багато інших представників національної інтелігенції. За один день були розстріляні десятки вчених, літераторів, працівників культури та освіти, митців — цвіту української нації.

Ще цього дня:

1905 – Велике князівство Фінляндське отримало автономію у складі Російської імперії;
1918 – Угорщина оголосила про своє відокремлення від Австрії;
1918 – Буковинське віче приєднало Північну Буковину до ЗУНР;
1941 – У Бердичеві розстрілом близько 2000 євреїв фактично завершилася ліквідація єврейського населення, що тривала з липня 1941 року;
1943 – Почалася битва за Київ (Друга світова війна);
1992 - Президентом США обраний Білл Клінтон;
1995 – Вчені Техаського університету вперше виділили ген грудного раку;
1996 – В аеропорту Донецька кілери у масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня;
2020 - Президентські вибори у США між кандидатами Джо Байденом та Дональдом Трампом.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Георгій, Дем'ян, Дмитро, Єгор, Захар, Іван, Костянтин, Микола, Сергій, Федір, Яків.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини