Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:21:08

24 жовтня: Цей день в Україні та в світі

24.10.2022   11:39Агенцiя

ДЕНЬ 243 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 243 RUSSIAN AGRESSION

24 жовтня відзначають День Організації Об'єднаних Націй, Міжнародний день шкільних бібліотек, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, Всесвітній день інформації про розвиток, Міжнародний день дій на захист клімату. 24 – 30 жовтня – Тиждень роззброєння.

У Киргизстані – День працівників стандартизації та метрології, в Єгипті – День суецької перемоги, а в США: Свято добра й достатку.

Православна церква вшановує пам'ять святого Пилипа.

День Організації Об'єднаних Націй
24 жовтня щороку відзначають День Організації Об'єднаних Націй. Дату встановлено 31 жовтня 1947 року на честь річниці ухвалення Статуту ООН. Головна мета свята – ознайомити світову спільноту з цілями та досягненнями Організації Об'єднаних Націй, а також заручитися підтримкою діяльності ООН у різних країнах.

Тиждень роззброєння
Заклик проводити щорічний тиждень роззброєння, який має розпочинатися з дня заснування Організації Об'єднаних націй, 24 жовтня, був сформульований у заключному документі спеціальної сесії з роззброєння Генасамблеї ООН у 1978 році. Таким чином Організація спонукала держави світу акцентувати увагу на небезпеці гонки озброєння, пропагувати необхідність її припинення та посилити усвідомлення громадськістю невідкладності роззброєння.

Всесвітній день інформації про розвиток
24 жовтня також відзначається Всесвітній день інформації про розвиток. Це свято 19 грудня 1972 року започаткувала Генасамблея ООН, а дата святкування була приурочена до Дня Організації Об'єднаних Націй.
Мета проведення Всесвітнього дня інформації про розвиток полягає у приверненні уваги громадськості до проблем розвитку, а також до питань зміцнення взаємин між різними країнами для вирішення цих проблем.

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
Всесвітній день боротьби з поліомієлітом заснували понад десять років тому за ініціативи міжнародної неурядової організації "Ротарі Інтернешнл". Він відзначається щороку 24 жовтня.
Дата цього міжнародного дня була обрана невипадково: вона присвячена дню народження Джонаса Солка, американського епідеміолога та вірусолога, який розробив першу вакцину проти поліомієліту – дитячого спинномозкового паралічу.
Поліомієліт викликається поліовірусом і призводить до ураження центральної нервової системи, яке в більшості випадків проявляється у паралічі різних груп м'язів. Непаралітичні форми захворювання трапляються рідко. Завдяки інактивованій вакцині Солка та живим вакцинам Чумакова і Сейбіна, у 1988 році ВООЗ, ЮНІСЕФ та "Ротарі Інтернешнл" зробили глобальні зусилля щодо викорінення поліомієліту. В результаті вдалося на 99% скоротити кількість щорічних діагностованих випадків цього небезпечного захворювання.
На сьогодні поліомієліт залишився ендемічним захворюванням лише у трьох країнах – Афганістані, Пакистані та Нігерії. У квітні 2012 року Всесвітня асамблея охорони здоров'я проголосила повне викорінення поліомієліту одним із пріоритетних напрямів діяльності ВООЗ.


Іменини: Олександр, Іларіон, Лев, Макар, Пилип, Зінаїда.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини