Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:12:18

14 жовтня: Цей день в Україні та в світі

14.10.2022   11:40Агенцiя

ДЕНЬ 233 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 233 RUSSIAN AGRESSION

14 жовтня відзначають День захисників і захисниць України, День українського козацтва, День створення Української повстанської армії.

У світі – День стандартизації, Міжнародний день ветеринарної медсестри та День екологічної освіти.

День українського козацтва
Приурочений до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки вона вважається захисницею та покровителькою козаків.

День захисників та захисниць України
Відзначається з 2014 року. Дату обрали тому, що запорізькі козаки зазвичай цього дня святкували Покров Пресвятої Богородиці та обирали нових старшин.
Одночасно із підписанням Указу про запровадження нового свята Президент України скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.
14 липня 2021 року Верховна Рада України більшістю голосів народних депутатів ухвалила рішення про перейменування колишньої назви свята "День захисника України" у "День захисників і захисниць України".
Сьогодні жінок-військовослужбовців в українській армії налічується понад 22%. Таким чином, перейменування сприяло гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей.

День створення УПА
Українська повстанська армія – озброєне крило ОУН (Організації українських націоналістів). Воно діяло на території України у період 1942-1953 років. Бійці УПА боролися одразу проти двох режимів: сталінського та гітлерівського. А головною метою ОУН УПА була незалежність України.

Всесвітній день стандартів
Міжнародне свято, покликане звернути увагу людей на важливість дій, пов'язаних із створенням єдиних стандартів, та відзначити внесок десятків тисяч фахівців, які присвячують своє життя та професійну майстерність відповідальній та необхідній роботі.
У 1946 році в Лондоні відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації. 25 країн ухвалили рішення про створення Міжнародної організації зі стандартизації (ISO). А у 1970 році президент ISO Фарук Сунтер запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів.

Покров Пресвятої Богородиці
Одна з найважливіших подій у православ'ї. Свято пов'язане з давньою та красивою легендою про те, як Богоматір уберегла місто від ворожої атаки, накривши населення своїм покровом.

Іменини: Олександр, Олексій, Віра, Георгій, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Федір.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини