Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:54:05

4 жовтня - цей день в Україні і світі

04.10.2022   08:01Агенцiя

ДЕНЬ 223 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 223 RUSSIAN AGRESSION

4 жовтня відзначають Всесвітній день тварин, починається Всесвітній тиждень космосу, День ветеринарної служби в системі Міністерства внутрішніх справ України, в Китаї - свято Чун'ян, День булочок з корицею у Швеції.

Православна церква вшановує пам'ять апостола від сімдесяти Кодрата.

День ветеринарної служби в системі МВС України

Головна мета – відзначити працю тих людей, які опікуються епідеміологічним та санітарним контролем і проводять карантинні заходи щодо виявлення спалахів епізоотичних хвороб.

Всесвітній день тварин

Всесвітній день захисту тварин, що відзначається в усьому світі щорічно 4 жовтня, був заснований на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив у 1931 році у Флоренції (Італія), і був покликаний звернути увагу людства на проблеми решти мешканців планети.

Дата 4 жовтня була обрана з тієї причини, що цей день відомий як день пам'яті про католицького святого Франциска Ассизького, який вважається покровителем тварин. Церкви низки країн проводять служби, присвячені Всесвітньому дню тварин.

Свято Чун'ян у Китаї

Свято Чун'ян - свято подвійної дев'ятки. Він припадає на дев'ятий день дев'ятого місяця за місячним календарем. За давніми повір'ями, цей день вважається щасливим.

День булочок з корицею у Швеції

Булочка з корицею (Kanelbulle) - кручена булочка, яка виготовляється з довгої смужки здобного тіста (і завжди лише на свіжих дріжджах), а потім згортається в кульку і скріплюється солодким тягучо-маслянистим сиропом, в який додається кориця.

Вперше рецепт Kanelbulle з'явився у шведських кулінарних книгах у 1951 році, а сама ароматна спеція – кориця – набагато раніше. Вона була завезена до Швеції ще у 16 столітті і швидко завоювала серця кулінарів. Тому не дивно, що шведи, які дуже люблять і шанують свої традиції, мають День, присвячений булочці з корицею, який відзначається щорічно 4 жовтня.

Він був заснований у 1999 році шведською Асоціацією домашньої випічки, яка відзначала тоді свій 40-річний ювілей, з метою поваги та уваги до національних кулінарних традицій. Але існує й інша версія, що придумати урочисту нагоду ініціювала велика продуктова компанія, стурбована падінням попиту на цукор і борошно. І щоб стимулювати продаж борошна, цукру, дріжджів і маргарину придумали таке свято.

Всесвітній тиждень космосу


Тиждень із 4 до 10 жовтня був проголошений Всесвітнім тижнем космосу Генеральною Асамблеєю ООН 6 грудня 1999 року для того, щоб відзначати той внесок, який вносить космічна наука і техніка в поліпшення добробуту людини.

Перехід на григоріанський календар

Цього дня, 1582 року, за указом папи римського Григорія XIII стався перехід на новий календар, названий на ім'я папи григоріанським.

Сучасний календар бере початок від давньоримського юліанського календаря, який був запроваджений з 1 січня 45 року до нашої ери в результаті реформи, здійсненої у 46 році до нашої ери Юлієм Цезарем.

У юліанському календарі кожні чотири послідовні роки складаються із трьох по 365 днів та одного високосного у 366 днів. Таким чином, рік юліанського числення дорівнює 365,5 дня, і він довший за тропічний рік на 11 хвилин 12 секунд.

Ці щорічні запізнення у 128 років досягають одного дня. У 1582 році різницю, що накопичилася, в 10 днів була виправлена, а для попередження її повторення в католицькій Європі була прийнята нова система літочислення - григоріанська.

1582 року жителі Риму лягли спати 4 жовтня, а прокинулися наступного дня – 15 жовтня. Рахунок днів був пересунутий на 10 діб уперед, і день після четверга 4 жовтня наказувалося вважати п'ятницею, але не 5, а 15 жовтня. Реформу календаря здійснив папа Григорій XIII.

Рік у григоріанському численні довший за тропічний на 26 секунд, і різниця на добу накопичується упродовж 3280 років. Різниця між старим та новим стилями становить для 18 століття 11 діб, для 19 століття – 12 діб та для 20 століття – 13 діб. Дні тижня в обох календарях збігаються, і тому при переході від одного з них до іншого день тижня зберігається.

Іменини: Олександр, Олексій, Андрій, Валентин, Василь, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Йосип, Костянтин, Петро.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини