Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:39:33

23 серпня - День Державного прапора України

23.08.2022   08:59Агенцiя

ДЕНЬ 181 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 181 RUSSIAN AGRESSION

23 серпня відзначають День Державного прапора України, а в Харкові і Луцьку – День міста. У світі – Міжнародний день пам'яті про работоргівлю та її ліквідацію, Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму, у Великій Британії – пивний фестиваль у Петерборо, у Данії – День русалоньки.

Православна церква вшановує пам'ять святого Лаврентія Римського.

День Державного прапора України

Кожна країна має свій прапор, що містить певну символіку, яка передається як у зашифрованому, так і у прямому вигляді. Прапор України несе у собі давнє значення, поєднання пшеничного поля і блакитного неба.

2004 року президент Леонід Кучма підписав акт про проголошення 23 серпня Національним святом - Днем Державного Прапора України.

Державний прапор України — прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього та жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3. Використання жовтого і блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набули значення державних.

1. Мешканці Галичини використовують синьо-жовтий прапор ще з 1948 року;

2. 1917 року з'явилася УНР. У битвах за власну свободу українські воїни йшли у бій під синьо-жовтими прапорами. Так, у битві під Крутами над захисниками української свободи майорів саме такий прапор;

3. Уперше поєднання синього та жовтого з'явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі;

4. Золотий і синій колір використовувалися в гербі Руського королівства (Галицько-Волинське князівство) офіційно з XIV століття. Також ці кольори були присутні і на гербах місцевої знаті, князів, дворян;

5. Перший президент України Михайло Грушевський затвердив жовто-синій прапор. У сучасній Конституції України національний прапор навпаки – синьо-жовтий.

6. Досі експерти сперечаються, який колір має бути вгорі, а який унизу. Така плутанина виникла ще під час УНР: тоді застосовувалися обидва варіанти. Символіка кольорів набагато глибша, ніж просто уособлення неба й поля пшениці. Золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі духовний початок. Синє ж — це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння, сподіваючись, що вони нею не зловживатимуть;

7. Після захоплення України більшовиками та утворення УРСР Володимир Ленін затвердив прапор республіки: червоне поле, а у верхньому кутку – синьо-жовтий прапор. Але з ідеологічних міркувань вже в 1919 р. синьо-жовтий колір зник з прапора;

8. 22 липня 1976 року на Олімпійських іграх у Монреалі канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор під час змагань із гандболу;

9. 26 квітня 1989 року, у річницю Чорнобильської трагедії, активіст Юрій Волощак розгорнув синьо-жовтий прапор на площі Ринок у Львові. Це був перший випадок використання національного прапора за радянський період;

10. 23 серпня 2018 року у Дніпрі підняли найбільший на той час прапор України. Висота флагштока – 72 метри, розмір прапора – 12 на 18 метрів. Прапор встановили на проспекті Яворницького біля Історичного музею. Але з 2020 року найбільшим прапором України вважається піднятий у Києві на печерських пагорбах напередодні Дня державного прапора. Його висота – близько 90 метрів, вага – 32 тонни. Розмір полотнища прапора – 16 на 24 метри.

12. 7 липня 2022 року на острові Зміїний бійці ЗСУ встановили Державний прапор України. Напередодні українські військові повернули контроль над Зміїним островом після 4 місяців його окупації.

Сьогодні український прапор – це оберег, з яким йдуть у бій захисники України, обстоюючи незалежність та свободу нашої країни. І незабаром українські військові обіцяють підняти синьо-жовтий прапор на всіх тимчасово окупованих територіях України.

Останні новини Чернігівщини

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION