Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 19:04:02

20 серпня - цей день в Україні і світі

20.08.2022   09:41Агенцiя

ДЕНЬ 178 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 178 RUSSIAN AGRESSION

20 серпня – Всесвітній день ліні, Всесвітній день бездомних тварин, Всесвітній день комара, День відновлення незалежності Естонії, День святого Іштвана в Угорщині, у Латвії – День міста святкує Рига, і від сьогодні починається Великий тиждень Більбао в Іспанії.

Православна церква вшановує пам'ять святих — преподобного Пимена та мученика Марина. 19 серпня - день пам'яті Антонія Оптинського, здобуття мощей святителя Митрофана, пам'ять преподобномученика Дометія Персіянина та двох його учнів.

Всесвітній день ліні

У 1984 році в Колумбії з'явилося свято, яке знайшло підтримку в серцях мільйонів людей з різних країн, ставши всесвітнім, незважаючи на відсутність офіційного статусу - Всесвітній день ліні.

Його історія пов'язана з тим, що у 1984 році, під час Фестивалю промисловості, торгівлі та культури, що проходив щороку в місті Ітагуї в Колумбії, останній день фестивалю назвали Всесвітнім днем ліні. Його учасників закликали забути про роботу, розслабитися і присвятити цей день собі та своїй родині, відпочивши разом. Ітагуї – один із промислових центрів, де мешканці більшу частину часу проводили на роботі. Ідею нового свята сприйняли із великим задоволенням. Згодом його почали відзначати і в інших країнах, наголошуючи, що жодна продуктивна праця неможлива без повноцінного відпочинку.

Всесвітній день бездомних тварин

У третю суботу серпня відзначається Всесвітній день бездомних тварин. Дата з'явилася у календарі за ініціативи Міжнародного товариства прав тварин. Організація виступила з цією пропозицією у 1992 році, почин підтримали зоозахисники різних країн.

День - привід звернутися до проблеми безпритульних тварин, розповісти максимальній кількості людей про їхню трагічну долю.

У всьому світі проходять просвітницькі та благодійні заходи. Волонтери проводять концерти, конкурси та аукціони, які допомагають зібрати кошти, які спрямовують на допомогу безпритульним тваринам — насамперед, звичайно, собакам і кішкам. Також цей день — чудовий шанс знайти господаря для безпритульного пса чи кота.

Всесвітній день комара


День комара – ініціатива сера Рональда Роса, британського лікаря та паразитолога шотландського походження, який відкрив, що переносять малярію самки комарів Anopheles. Після закінчення коледжу Рональд працював медиком у британській організації "Медична служба Індії". І саме широке поширення малярії в Індії спонукали Роса зайнятися вивченням причин цієї хвороби.

У 1897 йому вдалося експериментально довести, що малярія передається через комарині укуси. За це відкриття 1902 року Росу присудили Нобелівську премію з фізіології та медицини, а вчені світу змогли краще зрозуміти смертельну роль комарів у передачі хвороб. Із метою привернення уваги до небезпечного захворювання Рос і запропонував відзначати День комара.

День святого Іштвана в Угорщині


День святого Іштвана — головне державне свято країни, яке вважають днем заснування угорської держави. Цього дня вшановують першого короля Угорщини - Іштвана I (970-975 - 1038).

Перший король Угорщини, Іштван (Стефан) I був офіційно коронований 20 серпня 1000 року (правління 1000-1038). Іштван I керував державою справедливо, щедро і мудро. Саме він заклав основи незалежної християнської угорської держави європейського зразка. На пропозицію римського Папи Георгія, який канонізував короля Іштвана, 1038 року цей день став святом.

Іменини: Олександр, Олексій, Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Іван, Митрофан, Михайло, Никанор, Петро, Пимен, Стефан.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини