Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:54:06

19 серпня - цей день в Україні і світі

19.08.2022   10:17Агенцiя

ДЕНЬ 177 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 177 RUSSIAN AGRESSION

19 серпня – Всесвітній день фотографії, Всесвітній день гуманітарної допомоги, в Україні – День пасічника, в Індії – Крішна Джанмаштамі – День явлення Крішни, в Афганістані – День незалежності.

Православна церква святкує Преображення Господнє.

Коломия (Івано-Франківська область), заснована в 1240 році, святкує День міста.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День пасічника

З 1997 року в Україні щорічно, 19 серпня, відзначається День пасічника. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні працює близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

Всесвітній день гуманітарної допомоги

У грудні 2008 року Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією оголосила цей день Всесвітнім днем гуманітарної допомоги. Запровадивши цю дату в календар, Організація Об'єднаних Націй окреслила завдання – підвищувати поінформованість суспільства про діяльність з надання гуманітарної допомоги у всьому світі. Крім того, започаткування Дня гуманітарної допомоги нагадує про важливість міжнародного співробітництва у цій сфері, а також віддає належне усім, хто працював і продовжує працювати в ній.

Всесвітній день фотографії

Всесвітній день фотографії започатковано у 2009 році за ініціативи австралійського фотографа Корске Ара. Цього дня, 1839 року, громадськості презентували метод отримання відбитка фото – дагеротипу, прототипу фотографії. Цей винахід належить Луї Жаку Манде Дагеру, у якого патент на таку перспективну інновацію викупив уряд Франції, він і проголосив його винахід "подарунком світу".

Церковне свято

Преображення Господнє

19 серпня віряни й церква вшановують Преображення Господнє — описане в Євангеліях таємниче перетворення, явлення Божественної величі та слави Христа на горі Фавор.

Це свято в народі називають Яблучним спасом, бо з давніх-давен існує традиція освячувати цього дня врожаї яблук та інших плодів на подяку Богові за зібраний урожай.

До Другого Спасу яблука нового врожаю їсти не заведено. І лише після освячення в церкві на Яблучний Спас (разом з іншими плодами із саду: виноградом, грушами тощо) яблука подавали на стіл. Зокрема готували з них різноманітні пироги та інші страви.

Тому збирання врожаю в саду та приготування їжі – єдині роботи, які дозволені та благословляються на свято.

Іменини: Архип, Макар, Михайло, Петро, Митрофан.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини