Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:45:50

19 серпня - цей день в Україні і світі

19.08.2022   10:17Агенцiя

ДЕНЬ 177 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 177 RUSSIAN AGRESSION

19 серпня – Всесвітній день фотографії, Всесвітній день гуманітарної допомоги, в Україні – День пасічника, в Індії – Крішна Джанмаштамі – День явлення Крішни, в Афганістані – День незалежності.

Православна церква святкує Преображення Господнє.

Коломия (Івано-Франківська область), заснована в 1240 році, святкує День міста.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День пасічника

З 1997 року в Україні щорічно, 19 серпня, відзначається День пасічника. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні працює близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

Всесвітній день гуманітарної допомоги

У грудні 2008 року Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією оголосила цей день Всесвітнім днем гуманітарної допомоги. Запровадивши цю дату в календар, Організація Об'єднаних Націй окреслила завдання – підвищувати поінформованість суспільства про діяльність з надання гуманітарної допомоги у всьому світі. Крім того, започаткування Дня гуманітарної допомоги нагадує про важливість міжнародного співробітництва у цій сфері, а також віддає належне усім, хто працював і продовжує працювати в ній.

Всесвітній день фотографії

Всесвітній день фотографії започатковано у 2009 році за ініціативи австралійського фотографа Корске Ара. Цього дня, 1839 року, громадськості презентували метод отримання відбитка фото – дагеротипу, прототипу фотографії. Цей винахід належить Луї Жаку Манде Дагеру, у якого патент на таку перспективну інновацію викупив уряд Франції, він і проголосив його винахід "подарунком світу".

Церковне свято

Преображення Господнє

19 серпня віряни й церква вшановують Преображення Господнє — описане в Євангеліях таємниче перетворення, явлення Божественної величі та слави Христа на горі Фавор.

Це свято в народі називають Яблучним спасом, бо з давніх-давен існує традиція освячувати цього дня врожаї яблук та інших плодів на подяку Богові за зібраний урожай.

До Другого Спасу яблука нового врожаю їсти не заведено. І лише після освячення в церкві на Яблучний Спас (разом з іншими плодами із саду: виноградом, грушами тощо) яблука подавали на стіл. Зокрема готували з них різноманітні пироги та інші страви.

Тому збирання врожаю в саду та приготування їжі – єдині роботи, які дозволені та благословляються на свято.

Іменини: Архип, Макар, Михайло, Петро, Митрофан.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.