Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:13:05

2 серпня - цей день в Україні і світі

02.08.2022   10:05Агенцiя

ДЕНЬ 160 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 160 RUSSIAN AGRESSION 2 серпня Міжнародний день Голокосту ромів, в Україні – День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Іллі.

Міжнародний день Голокосту ромів

Міжнародний день Голокосту ромів – пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, схваленої 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид - Пам'ять - Надія", що відбулася в Освенцимі 21 - 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно - 2 серпня.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинули від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

День пам'яті загиблих воїнів-десантників

2 серпня у Збройних силах України відзначається День пам'яті загиблих військовослужбовців десантно-штурмових військ Збройних сил України, також відомий як День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Спочатку професійне свято українських десантників називалося Днем аеромобільних військ, а у 2012 році, після перетворення аеромобільних військ у високомобільні десантні, свято перейменували на День високомобільних десантних військ ЗС України.

21 листопада 2017 року високомобільні десантні війська ЗС України були перетворені на десантно-штурмові війська (ДШВ ЗС України). Основним завданням десантно-штурмових військ стало виконання бойових завдань у тактичному та оперативному тилу противника, які неможливо виконати іншими силами та засобами. Вони цілеспрямовано готуються для активних бойових дій у тилу противника, а також участі в оборонних, контрнаступальнних, спеціальних, антитерористичних та миротворчих операціях.

Тоді ж Міністерство оборони України ухвалило, що День десантно-штурмових військ відзначатиметься у річницю їх формування. Таку дату, до речі, обрали тому, що цього дня православна церква вшановує архангела Михаїла — святого покровителя десантників.

Проте 2 серпня до цього часу вже було міцно вписано в історію десантно-штурмових військ України, тому командування збройних сил країни ухвалило рішення у цей день вшановувати пам'ять усіх українських десантників, які віддали своє життя, захищаючи батьківщину.

 

Іменини: Олександр, Опанас, Георгій, Іван, Ілля, Костянтин, Сава, Тихін.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини