Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:19:32

20 червня - цей день в Україні і світі

20.06.2022   09:23Агенцiя

20 червня – Всесвітній день біженців, Всесвітній день захисту слонів у зоопарках, Всесвітній день мотоцикліста, Всесвітній день Wi-Fi, День прапора в Аргентині, а у Франції відкриття фестивалю "Канські Леви".

У православних початок Петрового посту і День пам'яті мученика Феодота Анкірського.

Всесвітній день біженців

У 2000 році Генеральна Асамблея ООН одноголосно ухвалила спеціальну резолюцію — висловлювання солідарності з Африкою, в якій перебуває велика кількість біженців, і яка традиційно виявляє свою великодушність. Відповідно до цієї резолюції Генеральна Асамблея у 2001 році відзначала п'ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців 1951 року. Тоді ж Організація африканської єдності (ОАЄ) погодилася на те, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців — 20 червня.

Біженці та вимушені переселенці визначаються як особи, які втекли зі своїх країн через обґрунтоване побоювання переслідувань через расову, релігійну приналежність, громадянство, політичні погляди або приналежність до конкретної соціальної групи, які не можуть або не хочуть повертатися. Багато людей стають біженцями через війни, стихійні лиха або техногенні катастрофи.

Цей день – це констатація факту: війни на землі не припиняються. Також це і констатація міжнародних угод, на яких ґрунтуються захист біженців та прояв поваги до стійкості духу і мужності біженців у всьому світі.

Згідно з міжнародним правом, біженці — люди, які не можуть або не бажають повернутися до своїх країн, на рідні землі через цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідування.

Наразі на планеті зареєстровано близько 22,5 мільйона біженців та 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Щохвилини 24 людини залишають рідні місця через війни, переслідування чи страх за своє життя. 80% усіх біженців у світі – це жінки та діти.

Від початку російського вторгнення наприкінці лютого майже 5,6 мільйона українців залишили рідну країну.

Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН з питань біженців (УВКБ ООН). Так, станом на 2 травня, з України виїхало 5 597 483 особи. Більшість біженців, за даними урядів країн, вирушили до Польщі (більше 3,07 млн) та Румунії (понад 836,1 тисяч). Угорщина прийняла 534,8 тис. осіб, Молдова – понад 448,1 тис. осіб, Словаччина – 382 тис. осіб. Німеччина прийняла понад 700 тисяч біженців із України.

Мінсоцполітики повідомляло, що в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей. З них понад 2 мільйони людей зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи після впровадження воєнного стану. І з них 1,9 мільйона вимушено перемістилися вперше.

Всесвітній день захисту слонів у зоопарках

Щороку 20 червня захисники тварин закликають звернути увагу на проблеми слонів — найвеличніших тварин сучасності. Вперше Всесвітній день захисту слонів у зоопарках було відзначено у 2009 році, тоді ж активісти руху визначили свої основні завдання, головне з яких – звільнення всіх слонів світу з неволі. Відтоді цей День відзначається щороку.

День захисту слонів у зоопарках неофіційне свято. Проте його ініціатори мають намір боротися за те, щоб ООН формально внесла його до календаря дат.

До речі, 22 вересня відзначають ще один День захисту слонів, присвячений усім слонам світу.

Всесвітній день мотоцикліста

Традиція відзначати Всесвітній день мотоцикліста з'явилася у 1992 році, коли одразу в кількох країнах ентузіасти, залишивши автомобілі у гаражах, вирушили на роботу на мотоциклах та скутерах. Спочатку день так і називався Ride to Work Day, і лише пізніше поступово перетворився на День мотоцикліста.

У середині 1990-х років в акції брало участь, за результатами добровільного перепису, вже понад 5 тисяч людей.

У 1997 році відкрився офіційний сайт Всесвітнього дня мотоцикліста (ridetowork.org), який є основним майданчиком, на якому любителі мототранспорту спілкуються, обмінюються думками та досвідом експлуатації "сталевих коней" і, звичайно, готуються до щорічної акції.

Всесвітній день Wi-Fi

Всесвітній день Wi-Fi — глобальна ініціатива, метою якої є привернення уваги суспільства до вирішення проблеми відсутності бездротового швидкісного підключення в різних країнах (близько 4 мільярди людей на планеті не мають доступу до інтернету), викорінення цифрової нерівності, залучення до розвитку технологій.

Із пропозицією запровадити Міжнародний день Wi-Fi у 2018 році виступив Бездротовий широкосмуговий Альянс.

 

Іменини: Олександр, Ганна, Богдан, Валентин, Василь, Володимир, Григорій, Максим, Марія, Микола, Павло, Петро, Тарас.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини