Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:46:23

14 червня - цей день в Україні і світі

14.06.2022   08:47Агенцiя

14 червня – Всесвітній день донора крові, Міжнародний день блогера, Міжнародний банний день та День американського прапора.

Всесвітній день донора крові

Дата приурочена до дня народження Карла Ландштейнера (1868-1943) - австрійського лікаря та імунолога, Нобелівського лауреата, який відкрив групи крові у людини.

У заходах Дня беруть участь 193 держави-учасниці ООН, 186 національних товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, десятки добровільних донорських організацій та численні фахівці з переливання крові з усіх країн світу.

Міжнародний день блогера

Із 2004 року, 14 червня інтернет-спільнота відзначає Міжнародний день блогера.

Відразу 500 людей з більш ніж 40 країн, об'єднавшись, вирішили, що їм потрібен свій день — символ дружніх відносин між мережевими блогерами всього світу.

Блогер — людина, яка самостійно веде та адмініструє свій інтернет-щоденник, де регулярно розповідає про події свого життя, ділиться фотографіями, висловлює думки, щодо деяких нагальних на його погляд проблем.

Це свято робить людей, які пишуть у своїх блогах різними мовами, ближче і дає їм можливість підтримувати один одного та всіх користувачів мережі Інтернет. До спільноти блогерів може приєднатися кожен, хто має доступ до всесвітньої мережі, незалежно від статі, національності та віку.

Поряд із Міжнародним днем блогера у світі щорічно відзначається і так званий День блогу (Blog Day). Він проводиться 31 серпня. Цього дня кожен блогер публікує на своїй сторінці п'ять посилань на інші щоденники, присвячені різним темам.

День американського прапора

Щороку 14 червня у Сполучених Штатах Америки святкується День прапора, який американці дуже люблять і шанують.

Цього дня американці прикрашають удома прапори, тим самим виявляючи свій патріотизм. Особливий сплеск спостерігався у США після сумнозвісних подій 11 вересня 2001 року.

Зірково-смугастий прапор (Stars and Stripes) як офіційний прапор усіх вільних штатів Америки було затверджено Континентальним Конгресом в 1777 році, в розпал війни за незалежність. А ідея щорічно відзначати День прапора бере свій початок із 1885 року. Коли шкільний вчитель організував його для учнів у Фредонії, у загальноосвітній школі у Вісконсині, щоб святкувати 14 червня як "День народження прапора".

1894 року губернатор Нью-Йорка видав указ про те, що святкування 14 червня Дня прапора має відображатися й на громадських будівлях. Саме тоді прапори почали вивішувати дома. В Іллінойсі з метою агітації та організації свята було засновано Організацію, відому як Асоціація Дня Прапора. 14 червня 1894 року під заступництвом цієї організації вперше відсвяткували День прапора у більшості громадських шкіл у штаті Чикаго за участю більш ніж 300 тисяч дітей.

У зв'язку з цими десятиліттями святкувань у штатах та в окремих куточках країни, річниця затвердження прапора у 1777 році була у 1916 році офіційно проголошена Президентом Вудро Вільсоном як День прапора. Після цього День прапора святкувався багато років у різних громадах. 1949 року президент Трумен підписав Акт Конгресу, який затверджував 14 червня Національним Днем прапора.

У США запатентовано наждачний папір

Перший наждачний папір з'явився ще в стародавньому Китаї. Робили її з подрібнених раковин, насіння та піску, а потім за допомогою натурального клею приклеювали до пергаменту та шліфували металеві або дерев'яні поверхні. У деяких народів як шліфувальна використовувалася акуляча шкіра.

У 1833 році англієць Джон Океї вигадав прототип "наждачки", нанісши на пергамент подрібнене скло. Класичний же "наждак" був запатентований 14 червня 1834 Айзеком Фішером-молодшим у США. Головним тут було застосування як абразивів карбіду кремнію або оксиду алюмінію, простіше кажучи, дрібних камінців, що чудово годилися для обробки різних поверхонь.

У 1902 році п'ятеро друзів-американців вирішили добувати корунд - особливо твердий кристал, що застосовується у промисловості. Те, що вони вважали корундом, насправді виявилося низькосортним мінералом. Вирішуючи, що ж з ним робити, партнери створили вологостійкий наждачний папір і започаткували створення великої промислової компанії 3M. А в 1916 році її фахівці винайшли вдосконалений тип водонепроникного наждачного паперу, відомого як Woterdry. За її допомогою стали полірувати поверхню автомобілів.

Відомі випадки і нетрадиційного використання наждачного паперу. Іспанський художник Хуан Міро малював на ньому свої картини. А в "Балеті Наждакового паперу" М.Моріса вона використовувалася як музичний інструмент.

Декларація з довкілля та розвитку

Конференція ООН з довкілля та розвитку, що проходила у Ріо-де-Жанейро з 3 до 14 червня 1992 року, стала найбільшою екологічною акцією останнього десятиліття 20 століття. У ній взяли участь представники понад 170 країн світу – це загалом понад 8 тисяч делегатів, а також близько 3 тисяч представників неурядових міжнародних організацій.

Девіз конференції – "Наш останній шанс врятувати планету" – якнайкраще відбив актуальність і важливість вирішуваних тут завдань, а ухвалені рішення визначили багато напрямів міжнародної політики 1990-х років, затвердивши низку концептів, що нині складають основу європейського просторового розвитку (наприклад, сталий розвиток).

На Конференції в Ріо-де-Жанейро було затверджено "Заяву про принципи глобального консенсусу з управління, збереження та сталого розвитку всіх видів лісів", а також відкриті для підписання дві найважливіші глобальні угоди: Рамкову конвенцію про зміну клімату та Конвенцію про біологічну різноманітність.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини