Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:30:09

17 травня в Україні та в світі

17.05.2022   10:57Агенцiя

7 травня у світі відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства, Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією та Міжнародний день боротьби з гомофобією.

В Україні та світі відзначають День пульмонолога. В Аргентині – День військово-морського флоту, в Латвії – День рятівника, в Німеччини – День батька, в Канаді – День громадянства, а в Норвегії – День Конституції..

Православна церква вшановує пам'ять святої Пелагії Тарсійської.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства


17 травня відзначають професійне свято всі програмісти, системні адміністратори, інтернет-провайдери, вебдизайнери, редактори інтернет-видань та решта людей, зайнятих у сфері інформаційних технологій.

17 травня 1865 року в Парижі було підписано першу Міжнародну телеграфну угоду, і був заснований Міжнародний Телеграфний Союз, з 1932 року - Міжнародний союз електрозв'язку.

Сьогодні до Міжнародного союзу електрозв'язку входять понад 180 країн.

День пульмонолога

Сьогодні в Україні і світі професійне свято відзначають лікарі-пульмонологи – фахівці, які займаються діагностикою та лікуванням органів дихальної системи. Крім того, цей день – чудова нагода ще раз нагадати суспільству про необхідність профілактичних оглядів органів дихання.

Вперше свято відзначили в 1997 році. Ініціативу схвалили та підтримали багато країн.

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією відзначають щороку за ініціативи ВООЗ.

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Понад 1,5 млрд людей на Землі страждають на це підступне захворювання, до того ж майже половина з них не здогадується, що має проблеми із тиском.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн людей щорічно помирають від інфаркту міокарда та інсульту.

Міжнародний день боротьби з гомофобією


Міжнародний день боротьби з гомофобією, трансфобією та біфобією покликаний координувати міжнародні заходи, що підвищують поінформованість про порушення прав ЛГБТ у всьому світі та стимулюють дії щодо їх захисту. До 2016 року святкування відбувались у 132 країнах світу.

День встановлено на згадку про виключення гомосексуальності з Міжнародної класифікації хвороб 17 травня 1990 року. У 2009 році до назви "Міжнародний день боротьби з гомофобією" додалася трансфобія, а з 2015 - біфобія.

Церковне свято

Православна церква у цей день вшановує пам'ять страстотерпиці Пелагії Тарсійської, діви. Святу Пелагею шанують як покровительку та захисницю дівчат і птахів. Тож свято й назвали "Заступницею".

Іменини: Вероніка, Марія, Климент, Кирило, Микита, Пелагея, Никифор.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.