Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:19:48

Смачні рецепти вихідного дня: млинці на молоці, на кефірі та минералці

20.02.2022   14:07Агенцiя

Якщо і був колись єдиний особливий рецепт млинців на Масляну, то історія його не зберегла. Плоскі хлібні коржі, які пекли наші предки для обрядів проводів зими, за багато століть трансформувалися в знайомі нам рум’яні млинці.

У кожної господині свої фірмові рецепти млинців до Масляної. Але ніколи не пізно додати в скарбничку щось новеньке. Наприклад, ці три різновиди млинцевого тіста. Пробуйте й вибирайте, що вам більше до смаку.

Тонкі млинці на молоці

Вам знадобиться:

  • молоко високої жирності — 500 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • соняшникова олія — 2 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • цукор — 2 ч. л.;
  • ванілін.

Молоко та яйця заздалегідь вийміть із холодильника, щоб вони прогрілися за кімнатної температури. Яйця збийте до піни з сіллю й цукром, додайте ванілін. Потім, продовжуючи збивати, тонкою цівкою вливайте в яєчну масу тепле молоко.

Борошно двічі просійте, щоб воно наситилося киснем. Потім поступово влийте в нього рідку суміш. Перемішуйте, щоб не збивалися грудочки. Наприкінці додайте рослинну олію та ретельно вимішайте. У результаті у вас вийде легке повітряне тісто, за густотою схоже на дуже рідку сметану.

Консистенція тіста залежить від сорту борошна. Якщо в ньому мало клейковини, маса вийде надто рідкою. Млинці на пательні не будуть схоплюватися, й у вас з’явиться шанс дізнатися, що таке «млинець грудкою». Щоб згустити тісто, потроху додавайте в нього борошно, поки не отримаєте масу потрібної густоти.

Якщо борошна в тісті перебір, млинці вийдуть дуже товстими та щільними. Це теж смачно, особливо така їжа сподобається шанувальникам американських панкейків. Але фішка олійних млинців — їхня легкість, тонкість і хрустка ажурна облямівка. Отож, якщо тісто вийшло дуже густим, розбавте його теплим молоком.

mlyntsi-na-maslyanu-sakralnyj-sens-retsepty-ta-sekrety-smaku-4

Млинці на кефірі

Кислувата густа основа надає цій їжі особливої ностальгічної нотки. Приблизно такі млинці на Масляну пекли наші бабусі.

Вам знадобиться:

  • кефір 3% — 500 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • харчова сода — на кінчику ножа;
  • рослинна олія — 2 ст. л.

У глибокому посуді збийте яйця з цукром і сіллю. Підігрійте суміш на водяній бані, розмішуючи, поки не розчиниться цукор.

З’єднайте соду й борошно, двічі просійте отриману масу через дрібне сито. Потім тонкою цівкою влийте в неї рідку суміш. Безперервно перемішуйте віничком для збивання або міксером, щоб маса виходила однорідною.

У готове тісто додайте рослинну олію. Вона дозволяє млинцям легко відставати від сковороди.

Ще раз все перемішайте й залиште на годину в теплому місці. Сода вступить у реакцію з кислотою, яка міститься в кефірі, і тісто придбає особливу легкість.

Безмолочні млинці на мінеральній воді

Це чудовий варіант для тих, хто не переносить лактозу, і охочих знизити калорійність страви.

Вам знадобиться:

  • мінеральна сильногазована вода — 500 мл;
  • борошно — 320 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • ванілін — за смаком.

Змішайте борошно, сіль і цукор і двічі просійте цю суміш крізь дрібне сито.

Окремо збийте яйця до пишної піни. З’єднайте їх із сухою сумішшю, перемішайте, додайте мінеральну воду кімнатної температури та збийте тісто до однорідної консистенції. Наприкінці додайте ванілін і рослинну олію та ще раз все перемішайте.

Випікайте млинці на розпеченій сковороді з антипригарним покриттям. Тоді вони не прилипатимуть, і процес готування стане для вас задоволенням.

Чим можна начинити масляні млинці

Начинки для млинців на Масляну можуть бути які завгодно:

  • солодкий м’який сир із родзинками або курагою;
  • товчений мак;
  • ягоди, перетерті з цукром;
  • карамелізовані яблука;
  • сирний крем із шоколадом;
  • товчені горіхи з медом і родзинками;
  • м’який сир із зеленню;
  • солона риба, перемелена в блендері з вершковим маслом;
  • смажені гриби;
  • рибний паштет;
  • картопляне пюре з обсмаженою цибулею.

До речі, така начинка, як м’ясо, для традиційних млинців не використовується.

Якщо млинці лежать на відкритому повітрі, їхні засмажені краї можуть почати підсихати. Тоді під час начинення вони заламуватимуться на згинах. Щоб цього уникнути, складайте готові млинці на широке блюдо та відразу накривайте кришкою. Там вони пропаряться, і їхні краї стануть м’якими.

Млинцям, які ви не плануєте начиняти, кришка не потрібна. Хрусткі краї тільки додадуть їм шику.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.