Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:32:52

20 січня - який день, свято та прикмети

20.01.2022   07:53Агенцiя

20 січня в Україні відзначають День Автономної Республіки Крим, у світі - День любителів сиру, міжнародний день поінформованості про пінгвінів, міжнародний день прийняття, а у православних – Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.

День Автономної Республіки Крим

Щорічно 20 січня відзначають День Автономної Республіки Крим, який було встановлено у 2009 році. Саме цього дня 1991 року відбувся всекримський референдум, на якому більшість кримчан висловилися за відновлення Кримської автономії, і цю свою волю мешканці Криму підтвердили на всесоюзному референдумі 17 березня 1991 року. Це рішення зумовило статус Криму у складі України, а сама дата була заснована як День Автономної Республіки Крим.

Всесвітній день любителів сиру

Свято шанувальників неймовірно популярного молочного продукту відзначається у всьому світі 20 січня – це Всесвітній день любителів сиру.

Сир – дуже корисний продукт. Різноманітність його видів дозволила йому здобути популярність як у звичайних споживачів, так і серед справжніх гурманів, поціновувачів вишуканих смаків. До речі, крім любителів скуштувати шматочок улюбленого сорту сиру є й ті, хто всерйоз захоплений колекціонуванням етикеток із сирних голів. Захоплення це навіть має власну назву: фромологія.

За різними оцінками, існує від 800 до 2000 сортів сиру. Серед найвідоміших сортів, визнаних у всьому світі, неодмінно присутні Пармезан, Горгондзола, Емменталь, Дор Блю, Рокфор, Чеддер, Камамбер, Брі, Фета, Моцарелла, Стілтон та інші.

День поінформованості про пінгвінів

20 січня світова громадськість відзначає екологічне свято на честь одного з найбільш незвичайних птахів у світі – День поінформованості про пінгвінів. Його мета – підвищити знання людей про пінгвінів, звернути увагу на збереження чисельності та місць проживання цих птахів.

Пінгвіни – сімейство морських птахів, що не літають, представники якого добре плавають і пірнають. У сімействі налічується 18 сучасних видів пінгвінів. Найбільший з них – це імператорський пінгвін, його ріст може досягати 120 см, а вага – понад 40 кг. Найменший представник виду – малий пінгвін, який не вищий за коліно дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.

Церковні свята

20 січня святкуємо Собор Предтечі та Хрестителя Господнього св. Іоанна Хрестителя, або у народі Іоанна Хрестителя, Івана Бражника.

Іван народився у сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були похилого віку і вже не сподівалися мати дітей. Предтеча - означає "попередник". Святий Іван, за церковним переказом, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до появи Ісуса Христа. Іоанн Хреститель своїм суворим способом життя дав зразковий приклад святого життя. За відважне проповідування Іванові відтяли голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.

Традиції:

Відсьогодні починається період весіль, коли можна вже вживати скоромну їжу та випивати, звідки і народна назва свята – Івана-бражника.

Починається М'ясоїд та період жіночих посиденьок за роботою. Від Різдва до Івана жінки ховали свої рукоділля - "щоб чортів не плутав". А вже від цього дня жінкам настав час братися за роботу.

У головні зимові свята – Різдво, Новий рік, Хрещення – жінкам та дівчатам не можна ходити за водою, бо це гріх – це роблять за них чоловіки та хлопці. Чоловікам від Різдва Христового до дня Іоанна Хрестителя не можна було ходити в шинок - великий гріх, адже вода ще не освячена. Натомість на Івана жінки ставили їм магарич – "за те, що добре воду носили".

Прикмети:

Якщо від цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром очікується відлига;

Наші пращури помітили, якщо у цей день буде спекотна погода, то весна буде холодною.

Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку;

 

Іменини: Опанас, Василь, Іван.

Останні новини Чернігівщини

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини