Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:12:44

21 грудня - який день, свято та прикмети

21.12.2021   08:08Агенцiя

21 грудня у світі відзначають День народження кросворду та День ліхтарика.

Цього дня, 33 роки тому, український транспортний літак "Мрія" здійснив перший випробувальний політ. У Нідерландах – День Святого Томаса, на Філіппінах – День ЗС, а у православних – День Анфіси Римської. Сьогодні День зимового сонцестояння, найдовша ніч у році.

 

День кросворда

День народження кросворда щороку святкують 21 грудня. Батьком цієї головоломки вважають Артура Вінна. Саме його кросворд вперше був опублікований у газеті Fun (недільний випуск New York Times) 21 грудня 1913 року. Вінн вирішив створити гру, яка була би цікава всім без винятку. Він використав абсолютно новий підхід – складати слова у смужки (клітини), що перетинаються між собою. Англійською "cross-word".

День ліхтарика

Сьогодні відзначають і День ліхтарика. Свято було створене тому, що це найкоротша доба за весь рік. Перший переносний ліхтарик придумав Девід Майзелл у 1898 році. Тоді він та його друг Конрад Г'юберт створили компанію, яка розробляла та випускала ліхтарики – Ever Ready. Тоді найчастіше їх купували поліцейські, адже винахід дуже допомагав під час нічної роботи.

Карачун

Бог Карачун змушує час іти у зворотний бік. А виявляється це в тому, що день ставав коротшим, поступаючись часом ночі. Друге його ім'я – Чорнобог.

Карачун командує морозами, живе під землею, розпоряджається духами, зменшує день і збільшує ніч. Перетворюючись на бурани та хуртовини, Чорнобогу служать ведмеді-шатуни та вовки. Від його імені утворилися слова "карачити" та "скорячило". Та й, власне, і саме ім'я "Карачун" давно вже стало загальним.

День святого Томаса

У найкоротший і найтемніший зимовий день відзначають День святого Томаса. Між іншим, міжнародне свято чомусь вважається суто голландським. У Нідерландах, наприклад, у цей день усі люди бояться запізнитися, щоб їх не дражнили "сонним Томасом" Школярі, приходячи до школи раніше, пишуть на дошці своє ім'я, щоб виявити останнього, хто прийшов на уроки, якого і звуть увесь день "сонним Томасом". А вже вчителю спізнюватися сьогодні зовсім не можна, щоб не дати шанс учням сміятися над собою.

Прикмети:

  • синиці метушаться і ховаються - наближається заметіль; 
  • завьюжило - влітку будуть рясні опади;
  • багато снігу - літо буде дощовим.

Іменини: Кирило, Сергій, Анфіса, Вікторія.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.