Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:01:42

1 грудня - який день, свято та прикмети

01.12.2021   08:17Агенцiя

1 грудня в Україні відзначають річницю Всеукраїнського референдуму 1991 року, день прокуратури, день невролога.

календар

календар

Також сьогодні у світі відзначають День боротьби зі СНІДом, день Антарктиди, день особливих дітей, а у православних – День пам'яті святих мучеників Романа та Платона. 1 грудня - це день Першого Президента Республіки Казахстан, день відновлення незалежності Португалії, день національного єднання Румунії та день самоврядування в Ісландії.

Всеукраїнський референдум 1991 року

30 років тому, 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум 1991 року – загальнонаціональний референдум із проголошення незалежності України. На нього було винесено одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" Текст акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, був наведений у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися за підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосували "За".

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

5 червня 1981 року Американський Центр контролю за захворюваннями зареєстрував нову хворобу – СНІД (Синдром набутого імунодефіциту). Це тяжкий стан, який розвивається у людини на тлі вираженого імунодефіциту, спричиненого тривалим перебігом ВІЛ-інфекції.

Вперше День боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

Всесвітній день Антарктиди

Антарктида – наймирніший у світі континент: там немає армій і військових баз, лише вчені та дослідники. Ця умова прописана у міжнародній угоді про Антарктиду від 1 грудня 1959 року. На згадку про це перший день зими вважається Днем найхолоднішого континенту Землі.

День невролога

Неврологія серед медичних спеціальностей посідає особливе місце, а це пов'язано з тим, що нервова система людини бере участь у всіх процесах життєдіяльності. Порушення у роботі центральної та периферичної нервової системи можуть призводити до збоїв у роботі багатьох органів та порушення фізичних функцій. Діагностика, виявлення та лікування подібних порушень і стає основною турботою лікарів неврологів (або невропатологів).

День працівників прокуратури

День працівників прокуратури встановлено Указом Президента України № 1190/2000 від 2 листопада 2000 року з огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини та громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави.

Церковне свято

Православна церква 1 грудня вшановує пам'ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV столітті.

 

З цієї дати розпочинається календарна зима. Грудень набуває свої права. Наші пращури вважали цей день ознакою всієї зими. Існувала приказка у селян: "Платон і Роман покажуть зиму вам".

 

Іменини: Микола, Платон, Роман.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.