Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:39:34

26 листопада - який день, свято та прикмети

26.11.2021   07:50Агенцiя

26 листопада у світі – Чорна п'ятниця, день шевця, день боротьби з ожирінням, день відмови від покупок, день системного інженера, в Україні день логіста, а у православних – День пам'яті святого Іоанна Золотоустого.

Чорна п'ятниця

Щорічно в першу п'ятницю після американського Дня Подяки стартує знаменита "Чорна п'ятниця", одна з найяскравіших і найнезабутніших п'ятниць на рік, день знижок та розпродаж, головне свято усіх шопоголіків та відмінне рішення для тих, хто хоче заощадити.

Саме з "Чорної п'ятниці" у західних країнах розпочинається традиційний різдвяний сезон розпродаж, коли можна придбати найрізноманітніші товари за дуже вигідними цінами, адже знижки коливаються від 30 до 90% залежно від груп товарів.

Традиція цього нестримного шопінгу виникла в Америці ще в 19 столітті, коли найбільші торгові мережі почали влаштовувати грандіозний передріздвяний розпродаж, стимулюючи покупців на покупки неймовірними розмірами знижок, бонусів, особливими подарунками тощо. А сам термін "Чорна п'ятниця" з'явився лише 1966 року у Філадельфії.

Існує дві загальноприйнятні версії щодо походження назви. За однією день так називали через величезні затори на дорогах, які утворювалися наступного дня після Дня подяки. З іншого боку, назва "Чорна п'ятниця" походить завдяки способу ведення бухгалтерської звітності цього дня. Збитки записували червоним чорнилом, а прибуток – чорним, а оскільки виручка у цей день була величезною, то й чорний колір у звітності переважав.

Всесвітній день відмови від покупок

Саме у "Чорну п'ятницю" громадські активісти закликають людей схаменутися і максимально здорово поставитися до своїх покупок. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що у країнах з високим рівнем життя проживає лише 20% населення земної кулі, а використовують вони понад 80% усіх природних ресурсів Землі. Що є не лише несправедливим розподілом багатств нашої планети, а й завдає надмірної шкоди довкіллю.

У 2001 році за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, день відмови від покупок крім Мексики, Канади та США пройшов ще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав. Умови участі у цій акції прості — упродовж 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких закупівель

Міжнародний день шевця

26 листопада в Україні відзначається неофіційне професійне свято – Міжнародний день шевця.

У сучасному світі шевцями часто називають майстрів з ремонту взуття - цій професії найближчим часом точно не загрожує вимирання, адже в більшості випадків відремонтувати пару взуття набагато дешевше, ніж купити нову. Саме тому Міжнародний день шевця - це свято не лише людей, які займаються ручним виготовленням взуття, а й фахівців з його ремонту, а також усіх тих, хто зайнятий у взуттєвій промисловості.

День логіста

Українська логістика відзначає своє професійне свято кожної останньої п'ятниці листопада. Наразі День логіста не внесений до списку офіційних професійних свят країни, проте обійти його просто неможливо.

Церковне свято

Православна церква 26 листопада вшановує пам'ять святого Іоанна Златоустого, архієпископа Константинопольського, який жив приблизно у IV-V столітті. Іоанн виявився чудовим проповідником і навіть отримав прізвисько Златоустий від своєї пастви. Протягом 20 років приблизно двічі на тиждень Іван постійно проповідував у храмі та займався написанням великої кількості вчень, бесід, похвал. У 397 році Іоанн стає патріархом у Константинополі, активно займається вдосконаленням діяльності священнослужителя.

 

Іменини: Іван, Ян та Герман.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.