Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:10:56

13 листопада - який день, свято та прикмети

13.11.2021   10:05Агенцiя

13 листопада у світі говорять про важливість добра, проблеми сліпих, у Грузії день пам'яті 100 тисяч мучеників, у Панамі відзначають день журналіста, а в Аргентині день освіти.

Всесвітній день доброти відзначається 13 листопада. Коріння цього свята сягає Японії: 1997 року там створили волонтерський "Всесвітній рух за доброту", активісти якого допомагали людям у різних життєвих ситуаціях.

Символом дня вважається серце. Як кажуть вчені, добрі люди менше хворіють, живуть довше і при цьому відчувають своє життя більш гармонійним. Про важливість доброти багато говорять зараз, у пандемію коронавірусу. Сотні тисяч людей, незалежно від приналежності до того чи іншого волонтерського руху, допомагають своїм ближнім: приносять літнім сусідам продукти чи ліки, беруть собак на "перетримку", доки господар перебуває у лікарні та й просто підтримують добрим словом.

А ще сьогодні у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Ця дата покликана нагадати про проблеми людей, що частково чи повністю втратили можливість бачити. Згідно з опитуваннями багатьох дослідників, страх осліпнути посідає чи не найперше місце в рейтингу побоювань про своє здоров'я. За оцінкою ВООЗ, близько 1,3 млрд людей у світі живуть із різними вадами зору.

Православна церква вшановує пам'ять преподобних Спиридона та Никодима. Легенда оповідає про диво, здійснене святими: одного разу піч загорілася, але вони змогли загасити вогонь, залишившись неушкодженими. Напевно, тому у народі Никодима та Спиридона шанували як охоронців будинку від пожежі. Також святі оберігали родини від інших нещасть.

Прикмети:

  • Дрібний дощ означає, що дощі йтимуть ще довго.
  • Снігурі почали співати – скоро зима настане.
  • Сонячна і ясна погода – до швидкого похолодання.
  • Якщо птахи багато співають, то буде тепло, а якщо співу не чути – скоро похолодає.

Іменини: Всеволод, Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Герман, Іван, Кузьма, Микола, Роман, Сергій, Степан, Федір.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини