Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:57:15

27 жовтня - який день, свято та прикмети

27.10.2021   08:47Агенцiя

У світі 27 жовтня відзначають день аудіовізуальної спадщини, в Алжирі святкують день висадки дерев. А ще цього дня народилися відомий мореплавець Джеймс Кук і видатний музикант Ніколо Паганіні.

27 жовтня під егідою ЮНЕСКО відзначають Всесвітній день аудіовізуальної спадщини. Цю дату затвердили на 21-й сесії Генеральної конференції у 1980 році. Рішення святкувати цей день ухвалили, щоб звернути увагу на вразливість важливої інформації і задля пошуку шляхів для її збереження.

70 років тому в Саскачеванському університеті (Канада) під керівництвом Гарольда Джонса вперше застосували радіаційне опромінення як засіб боротьби зі злоякісними утвореннями у онкохворих. Променеву терапію проводили, використовуючи радіоактивний кобальт-60 ("кобальтову гармату") як джерело гамма-променів високої енергії, що діють аналогічно до рентгенівських променів, нейтронів і електронів.

У Вірменії сьогодні день пам'яті жертв подій 27 жовтня 1999 року – скорботна дата, коли згадують жертв теракту, що стався в парламенті країни.

У Туркменістані 27 жовтня святкують День незалежності. Цю дату в країні обрали невипадково. 1991 року Верховна рада Туркменської РСР ухвалила закон "Про незалежність". У країні свято відзначають масовими народними гуляннями, нагородженням видатних громадян Туркменістану, а також нерідко оголошуються святкові амністії. Офіційно цього дня в країні вихідний.

Буддисти святкують Лхабаб Дуйсен. Свято присвячується сходженню Будди Шакьямуні з неба Тушита для свого останнього переродження на землі і відзначається у 22 день дев'ятого місяця місячного календаря.

27 жовтня відзначається церковне свято Параскеви Сербської. Наші предки вважали цей день перехідною датою, коли осінь вже закінчилася, а зима ще не настала. День Параскеви називали бабиними святими. У цю дату шанується жіноча праця. Вважається, що свята Параска допомагає жінкам в домашніх справах і вишивці. Самотні жінки і вдови в цей день моляться святий, щоб вона послала їм нареченого.

Прикмети:

на Параскеву сухо і немає бруду - дощів найближчим часом не буде;
брудно і дощитиме в цей день - до сніжної зими;
зірки яскраво світять - наступного року буде хороший урожай.

Іменини: Ігнат, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро, Параска.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.