Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:53:54

28 вересня: яке свято?

28.09.2021   08:29Агенцiя

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день боротьби проти сказу, День свободи від голоду, День народження ломбарду, Міжнародний день права знати, Міжнародний день загального доступу до інформації, Міжнародний день безпечних абортів, Міжнародний день поке.

28 вересня, відзначають Міжнародний день загального доступу до інформації, Всесвітній день боротьби проти сказу, в Чехії День святого Вацлава - День державності, в Китаї святкують день народження Конфуція або День народження вчителя, а православна церква вшановує пам'ять великомученика Микити Готського.

Міжнародний день загального доступу до інформації заснований ЮНЕСКО в 2015 році. Генеральна Асамблея ООН у 2019 році також включила цю дату до переліку своїх міжнародних днів.

Також сьогодні Всесвітній день боротьби зі сказом, покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. А дату обрано в зв'язку з тим, що цього дня в 1895 році помер Луї Пастер - відомий мікробіолог, один із творців вакцини проти сказу.

Православна церква вшановує пам'ять святого Микити Готського, який жив приблизно в IV столітті на берегах Дунаю. Коли Микита прийняв християнство, то відразу почав проповідувати серед своїх одноплемінників готів. Правителем тут був язичник Атанаріх, якого Микита відкрито викривав, що призвело до мученицької смерті проповідника. Язичники хотіли змусити християнина відректися від віри, але Микита був непохитний. Зрештою мученика засудили до смерті через спалення, однак вогонь не обпалив тіло святого. Пізніше мощі Микити Готського були перенесені до Константинополя.

Традиції:


У народі цей день називали гусятником, оскільки саме зараз можна було різати гусей, яких раніше старанно відгодовували. Зі свого боку, дикі гуси відлітали у вирій, а це означало, що мисливці виходили на останнє полювання цього року. Звичайно ж, головним блюдом у цей день була печена гуска.

Сьогодні починали збирати ріпу, а інші коренеплоди намагалися прибрати раніше, оскільки вранці спостерігалися досить сильні заморозки. З ріпи готували безліч різних страв - її варили, парили, їли в сирому вигляді. Також варили з неї кашу. Було розповсюджено багато історій і казок, пов'язаних з ріпою. Одна з найбільш відомих - "Ріпка".

Заборони:


Серйозну роботу і нововведення краще відкласти.

Заборонено стригти і фарбувати волосся, грати весілля.

Не рекомендується прибирати вдома.

Прикмети:

Гусак дзьоб ховає під крило - до ранньої зими, у воді хлюпається - до потепління.

Дощ - до пізньої і сирої весни.

Багато мурашників у лісі - до холодної зими.

Качки пірнають у ставку - до дощу.

Іменини: Максим, Микита, Порфирій, Степан, Федот, Вацлав, Марк.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини