Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:03:22

25 вересня - Артамон Змійовик або Зміїне свято

25.09.2021   08:00Агенцiя

Артамон Змійовик або Зміїне свято 25 вересня за повір'ями могло принести як велику удачу, так і обіцяло тяжкі хвороби - в залежності від виконання важливих правил.

календар

календар

25 вересня віруючі вшановують священномученика Автонома, який був єпископом в Італії та прославився зверненням до християнства багатьох язичників. В народі свято отримало назву день Артамона або Артамон Змійовик - вважалося, що в цей день змії повзуть геть у ліс у свої нори і впадають у сплячку. Пращури проводили певні обряди на Артамона і остерігалися порушувати суворі заборони.

Свято вважали остаточним переходом літнього часу на осіннє, коли день із ніччю рівняються.

До речі, 25 вересня було другим "зміїним святом", адже влітку перед цим відзначався ще один тематичний день - Василіска 4 червня.

На Артамона не можна було ходити в ліс і вже тим більше забрідати у хащі. Вважалося, що можна налякати змій або наступити на них випадково - а будь-яка шкода гадам у цей день обіцяла великі біди та хвороби. Крім того вірили, що мисливці можуть зустріти Василіска, який здатний суворо розправиться з кривдниками і через укус змії влити в тіло людини свою небезпечну отруту.

У день Артамона Змійовика вірили, що в лісі можна натрапити на Василіска (Фото: Василіск, ілюстрація 1584 року Йоста Аммана)

При цьому варто зазначити, що просто побачити змію на Артамона називали добрим знаком. А якщо при цьому погодувати гада - який попався на очі біля вашої хати - яйцем або м'ясом курки і пригостити молоком, то тоді можна було розраховувати на швидке багатство й удачу.

В цей день було прийнято збирати горобину, з якої господині робили корисні вітамінні заготівки, приправляли медом та за повір'ями на Артамона "заряджали" їх цілющими властивостями.
Під час збору горобини потрібно було бути вкрай обережними та акуратними, бо випадкове пошкодження деревця вважалося дуже поганою ознакою для всієї родини і могло принести нещастя близьким.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини