Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:15:03

22 вересня - який день сьогодні?

22.09.2021   07:47Агенцiя

22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави, в світі - екологічні - День без автомобіля, День захисту слонів і День носорога. Також сьогодні День хоббіта, День бізнес-леді, День Лади, язичницьке свято Мабон, день осіннього рівнодення.

А у православних - День пам'яті Святих і Праведних богоотців Йоакима та Анни. Є й інші свята сьогодні, прикмети і заборони цього дня.

День партизанської слави України встановлено в 2001 році Указом Президента, на честь 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої Світової війни, і відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто боровся з фашистами в тилу ворога.

Сьогодні, 22 вересня, у світі відзначають День осіннього рівнодення, а віряни вшановують пам'ять Святих і Праведних богоотців Йоакима і Анни.


У народі Анну і Йоакима вважають покровителями породіль і бездітних, адже Анна доволі довго не могла народити дитину, і сталося це, коли подружжя було похилого віку. Тоді Йоаким пішов у пустелю для молитви, де йому з'явився янгол, який повідомив, що у них народиться дочка. Через дев'ять місяців після цієї події Анна народила дівчинку. Подружжя пообіцяло, що присвятять дочку Богові, а тому віддали Марію до храму Єрусалима, де вона перебувала до повноліття.

Також, 22 вересня, у багатьох містах світу проводять Всесвітній день без автомобіля. Автомобілістам і мотоциклістам пропонується хоча б на добу відмовитися від використання приватного транспортного засобу на користь громадського транспорту, велосипеда або пішки.

Всесвітній день захисту слонів був встановлений за ініціативи природоохоронних організацій, екологів і небайдужих людей, стурбованих скороченням чисельності цих тварин. У когось цей факт може викликати подив, але, на жаль, сьогодні і такі товстошкірі гіганти потребують захисту.

Традиції:

У цей день вшановували сонце і просили його "накопичити сили і прогнати темінь, що підступає до воріт ". У минулі часи пари, які нещодавно одружилися, пригощали 22 вересня родичів, які приходили "молодих відвідати, подивитись на їх життя-буття, уму-розуму навчити".

Молода господиня пекла пироги, якими пригощала усіх своїх родичів. Вважалося, що це гарантує міцне здоров'я та благополуччя як молодій сім'ї, так і їх близьким. Також готували ситний обід, після якого жінка демонструвала гостям власне господарство. Її чоловік гостей водив на двір, показував їм у сараях зимову і літню упряж, у коморах жито, а в саду наливав пива з діжки. За звичаєм, гості повинні були хвалити господарів і давати їм слушні поради.

Жителі сіл заготовляли дрова. Влітку і на початку місяця часу на це не вистачало, оскільки потрібно було збирати урожай і здійснювати інші сільськогосподарські роботи. Але холоди уже наближалися, люди намагалися якомога більше наколоти дров і скласти їх у сараї. Взимку ж зазвичай заготовляли дрова на наступний рік. За літо вони встигали добре висохнути. Погано висушена деревина погано розгорається, коптить і не дає потрібної кількості тепла.

Селяни на млинах і круподерках починали обдирати просо, овес і ячмінь, мололи пшеницю на крупу.

Прикмети:

Багато павутини - до морозної зими.

Сніг, що випав сьогодні, обіцяє поганий урожай у наступному році.

Якщо з модрини не всі голки обсипалися, то взимку буде багато снігу, але він швидко розтане.

Багато лушпиння на цибулі - зима буде холодною.

Листя з вишні ще не опало - до теплої погоди.

Іменини: Яким, Анна, Йосип, Микита, Северин, Фома

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини