Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 грудня, 23:08:37

Сезон гарбуза: 4 нетипових рецептів для осіннього меню

05.09.2021   09:36Агенцiя

Сезон гарбуза триває всю осень і навіть початок грудня, а його пік припадає на два останні тижні жовтня.

Рецепт №1. Пряний суп з гарбузом, індичкою і рисом

Ця позиція прийде на заміну звичайному гарбузовому супу-пюре, якщо ви хочете урізноманітнити меню перших страв.


Інгредієнти:

    300 г м’якоті гарбуза;
    1 морква;
    1 цибулина;
    2 зубчики часнику;
    500 г вареної або запеченої індички;
    400 г різаних томатів у власному соку;
    750 мл курячого бульйону;
    300 г рису басматі;
    1 столова ложка оливкової олії;
    1 столова ложка томатної пасти;
    1 столова ложка пасти каррі;
    шматочок імбиру, мелений чилі, мелений чорний перець, сіль, кілька гілочок кінзи.

Спосіб приготування:

    Наріжте моркву тонкими кружечками, гарбуз — невеликими кубиками, подрібніть цибулю і часник, а також дрібно натріть імбир.
    Викладіть цибулю, моркву, імбир, часник і чилі на розігріту в сотейнику олію. Помішуйте овочі до м’якості і легкої румяності.
    Додайте томатну пасту, каррі, шматочки індички і гарбуз. Перемішайте і влийте томати, гарячий бульйон з сіллю і перцем. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
    Візьміть рис басматі і всипте у суп, варіть до готовності. Для подачі посипте суп рубаною кінзою.

Рецепт №2. Яловичина на грилі з запеченої гарбузом

Ця м’ясна страва з гарбузу розбавить ваше меню основних страв новим цікавим гастрономічним поєднанням.


Інгредієнти:

    1 кг гарбуза
    4 зубчика часнику
    1½ кг філе яловичини;
    1 цибулина;
    кілька столових ложок оливкової олії;
    1 пучок чебрецю;
    1 чайна ложка паприки;
    сіль та мелений чорний перець.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 180° C.
    Наріжте м’якоть гарбуза крупними кубиками, викладіть на деко з неочищеним часником. Полийте інгредієнти частиною олії, посипте майже всім листям чебрецю і паприкою. Перемішайте. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку на годину.
    Наріжте яловичину скибочками 2 см завширшки. Натріть кожний шматок сіллю і перцем. Розігрійте на сковороді-гриль олію, викладайте м’ясо і обсмажуйте по 3 хвилини з кожного боку. Коли дійде черга до останньої партії, додайте до неї дрібно нарізану цибулю.
    Готові стейки посипте листям чебрецю, що залишився, та подавайте з гарбузом. sezon-garbuza-4-netypovyh-retseptiv-dlya-osinnogo-menyu

Рецепт №3. Гарбузовий рулет з сиром та шпинатом

В якості закуски додайте у меню легку вегетаріанську страву, яка по-новому відкриє смак гарбуза вашим гостям.


Інгредієнти:

    1 кг гарбузу
    60 г очищеного мигдалю;
    300 г шпинату;
    6 яєць;
    100 г м’якого козячого сиру;
    150 г рікотти;
    80 г пармезану;
    60 г безглютенової борошна;
    2 зубчики часнику;
    1 лимон;
    1 червоний перець чилі;
    1 чайна ложка насіння фенхелю;
    кілька столових ложок оливкової олії;
    мелений чилі, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 190° C.
    Викладіть на деко нарізану невеликими шматочками м’якоть гарбуза, полийте частиною олії. Посипте сіллю, чорним перцем і чилі, перемішайте. Розчавіть часник і додайте до гарбуза. Запікайте інгредієнти 45-60 хвилин до м’якості гарбуза.
    Обсмажте на розігрітій сковороді мигдаль на середньому вогні разом із насінням фенхелю і сіллю. Після 3-4 хвилин обсмажування подрібніть інгредієнти в ступці.
    Зніміть з гарбуза і часника шкірку та змільчіть блендером. Паралельно відокремте жовтки від білків і додайте до жовтків тертий пармезан, пюре з гарбуза, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Перемішайте.
    Візьміть білки і збийте в білу піну. Введіть суміш у гарбузове тісто.
    На застелене пергаментом деко розподіліть тісто тонким шаром та видправте у духовку з тією самою температурою на 15 хвилин.
    Змішайте у мисці козячий сир, лимонний сік, рікотту, терту цедру лимону, очищений і подрібнений перець чилі, сіль, чорний перець.
    Обсмажте шпинат 2 хвилини на середньому вогні. Остудіть, відіжміть і подрібніть ножем.
    Переверніть готовий корж з гурбузу на чистий пергамент, уникаючи пошкоджень. Зверху викладіть сирну суміш із відступом у 2 см від довгого краю. Зверху додайте шпинат і третину мигдалевої суміші.
    Скрутіть корж рулетом, починаючи від довгого краю без начинки. Потім наріжте рулет шматочками. Перед подачею посипте залишками мигдалевої суміші.

Рецепт №4. Гарбузові кекси з горіхами і цитрусової глазур’ю

Гарбуз — універсальний продукт і підходить навіть для десертів. Замість звичного гарбузового пирога спробуйте приготувати пряні кекси, які смакуватимуть із кавою, чаєм або глінтвейном.


Інгредієнти на 12 кексів:

    400 г очищеного гарбуза;
    300 г борошна;
    4 яйця;
    350 г коричневого цукру;
    жменя волоських горіхів;
    140 г сметани;
    175 мл оливкової олії;
    1 мандарин;
    1 лимон;
    2½ чайної ложки розпушувача;
    1 чайна ложка меленої кориці;
    2½ столової ложки цукрової пудри;
    1 стручок ванілі;
    пелюстки лаванди;
    дрібка солі.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 180° C.
    Покладіть у блендер гарбуз, цукор, яйця, борошно, розпушувач, горіхи, корицю, сіль і олію. Збийте до однорідності.
    Візьміть паперові або силіконові форми і викладіть у них тісто. Помістіть у духовку на 20-25 хвилин.
    Вийміть зі стручка ванілі насіння. Змішайте його до однорідності з майже всією тертою цедрою мандарина, усією цедрою лимона, а також соком половини лимона, сметаною і цукровою пудрою.
    Помістіть глазур в холодильник. Коли кекси стануть кімнатної температури, змастіть їх глазур’ю, посипте залишками тертої цедри мандарину і прикрасьте пелюстками лаванди.

Додайте ці страви у ваше сезонне меню та порадуйте гостей смаком гарбуза у незвичній інтерпретації.

Останні новини Чернігівщини

 м. Чернігів: рятувальники та їх чотирилапі вихованці провели з дошкільнятами пізнавальний захід

м. Чернігів: рятувальники та їх чотирилапі вихованці провели з дошкільнятами пізнавальний захід 16:42

8 грудня фахівці пошуково-рятувального відділення Головного управління ДСНС України у Чернігівській області та їх чотирилапі вихованці Тоша і Белла взяли участь у пізнавально-тематичному заході, який пройшов у Чернігівському дошкільному навчальному закладі №53.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 78 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 78 нових випадків COVID-19 16:36

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 8 грудня в області зафіксовано 78 нових випадків COVID-19. Зокрема 59 — у Чернігівському районі (в тому числі 30 — у Чернігові), 7 — у Прилуцькому, по 5 — у Корюківському та Ніжинському районах, 2 — у Новгород-Сіверському. 39 захворілих госпіталізовані.

За минулий тиждень виявлено 192 порушення санітарного законодавства

За минулий тиждень виявлено 192 порушення санітарного законодавства 16:34

Майже 870 перевірок і понад 190 виявлених порушень – підсумок роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області протягом минулого тижня Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області продовжують роботу у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 4 809 осіб

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 4 809 осіб 16:25

За даними Чернігівського інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, станом на 8 грудня в області проти Covid проведено 694 218 щеплень першою та другою дозою.

Щоб робота приносила радість: у Прилуках освітяни та психологи об’єдналися проти трудоголізму

Щоб робота приносила радість: у Прилуках освітяни та психологи об’єдналися проти трудоголізму 13:17

6 грудня практичні психологи Прилуцького центру творчості дітей та юнацтва (ЦТДЮ) провели для професійної спільноти фахівців психологічної служби системи освіти тренінг з діагностичним практикумом, де також попрактикували методи арт-терапії, інформує Прилуцька міська рада.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини