Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:56:43

13 серпня - Всесвітній день шульги

13.08.2021   09:12Агенцiя

Свято Всесвітній день шульги відзначається в другій декаді серпня.

календар

календар

Засновано за ініціативою британського Клубу ліворуких в 1992 році. Святкування присвячені питанням прав ліворуких людей та приверненню уваги виробників товарів до проблем шульги.

Приблизно 10-11% всіх людей на планеті - шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів. Пітер Хеппер з Університету Квінс у Белфасті, як повідомляє BBC, провів дивовижне дослідження, вивчивши руху дитини в утробі матері за допомогою ультразвуку. Він виявив, що 9 з 10 ембріонів засовували в рот великий палець правої руки, що відповідає загальній статистиці. Зустрівшись з тими ж випробуваними, коли вони народилися та виросли, він з’ясував, що ті, хто в утробі матері вважали за краще смоктати палець правої руки, ставали правшами, а ті, кому більше подобався лівий - лівшами.
Також відомо, що в цілому 40% з нас лівоухі, 30% - лівоглазі, і 20% - лівоногі.

Перевірити, яке око у нас домінує, можна наступним чином: витягніть перед собою руку з піднятим догори великим пальцем. Спочатку подивіться на палець двома очима, а потім по черзі закрийте ліве і праве око. Ведуче око - то, яке дає картинку, найбільш близьку до тієї, що ви бачите двома очима. Можна протестувати і вуха точно так же: у якого з них ви зазвичай тримаєте телефон або яке вухо ви докладаєте до стіни, щоб послухати, про що говорять в сусідній кімнаті?

Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою. Письмове і кухонне приладдя, двері і замки, комп’ютерні миші і багато іншого для праворуких. Решта пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою, але і в даний час зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перевчити «неправильну дитину».

Всесвітній день ліворуких вперше відзначали 13 серпня 1992 за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році.
Цього дня лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи і змагання. Проте головною стурбованістю Клубу ліворуких Великобританії є те, що в багатьох школах країни дітей-лівшей як і раніше прагнуть перевчити до письма правою рукою, що викликає психологічні стреси і знижує успішність учнів.

На Русі до лівшей ставилися підозріло. Їм навіть забороняли надавати свідчення в суді. Вважалося, що шульгою був сам диявол. А в радянських школах маленьких лівшей переучували в обов’язковому порядку. Психологи говорять, що всі ці люди володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом.

Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає - Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Дарк, і навіть три президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини