Смачні рецепти вихідного дня: полуничний зефір
Приготовані своїми руками десерти не лише смачні. Такі солодощі можуть бути по-справжньому здоровими та не містити шкідливих або потенційно небезпечних інгредієнтів.
Список ласощів, які можна зробити на домашній кухні, досить великий. Готуйте не тільки цілком корисні пироги, желе, муси, цукерки, а й, скажімо, зефір.
Не виключено, що, приготувавши полуничний зефір на желатині або агар-агарі, ви поповните список своїх фірмових страв. Також ніхто не забороняє експериментувати та використовувати інший основний інгредієнт. Наприклад, ви можете робити зефір з яблук, малини, чорниці, персиків тощо.
Полуничний зефір в домашніх умовах
Вибираючи желювальну речовину, радимо зупинитися на агар-агарі. Його знадобиться менше, ніж желатину. Крім того, з продуктом рослинного походження легше працювати, а густішає зроблений з його використанням десерт вже при 38–40 °C, тож зефір не «попливе» при кімнатній температурі.
Смакоту, яку ми розглядаємо, роблять не тільки зі свіжих плодів. Восени або взимку ви можете приготувати полуничний зефір із заморожених ягід. Врахуйте лише, що весь процес триватиме 8–12 годин. Але не лякайтеся: на ваші активні дії знадобиться витратити хвилин 40, решта часу піде на застигання ласощів.
Інгредієнти
Щоб зробити 15–20 порцій (кількість умовна, оскільки ви самі контролюватимете розміри зефіринок), беремо:
- агар-агар — 9 г;
- яєчний білок — 1 шт.;
- полуницю — 300–350 г;
- цукор-пісок — 650 г;
- цукрову пудру — 3 ст. л.;
- воду — 150 мл.
Покрокова інструкція

- Замочуємо агар-агар у холодній воді.
- Перетворюємо на пюре полуницю, протираючи її через сито, щоб позбутися кісточок. Отриману масу ставимо на вогонь, трохи проварюємо до загустіння, відставляємо вистигати.
- До набряклого агар-агару додаємо 0,5 кг цукру, перемішуючи, гарненько нагріваємо (не кип’ятимо!), варимо, поки за лопаткою/ложкою не потягнеться тонка нитка. Далі все потрібно робити дуже хутко, оскільки сироп швидко загусає.
- У полуницю кидаємо цукор, що залишився, половину білка, збиваємо масу до кремоподібного стану (суміш повинна трохи посвітлішати). Не зупиняючись, вводимо в основу страви решту білка. Збиваємо суміш до утворення на ній стійких піків.
- Не перериваючи процесу, тонкою цівкою вводимо в полуничну масу желювальну суміш. Збиваємо все до загустіння. Залежно від потужності міксера, на це може піти 5–15 хвилин. Швидко перекладаємо основу страви в кондитерський мішок, на рівну поверхню кладемо пергамент/плівку, видавлюємо фігурні зефіринки або просто довгі ковбаски, які потім можна буде порційно порізати.
- Мінімум через 7–8 годин посипаємо десерт пудрою. Потім знімаємо з пергаменту/плівки кожну зефіринку, склеюємо їх по дві основами. Викладаємо готову смакоту на блюдо та подаємо з кавою, чаєм, какао.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
У січні-жовтні 2025 року на Чернігівщині сплачено 34,7 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 10:50
До бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у січні-жовтні 2025 року сплачено 22 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів.
Громади продовжують формувати мережу для впровадження реформи профільної середньої освіти 10:46
У жовтні команда експертів з питань місцевого самоврядування Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — Алла Бондар, Олена Гуленко та Юрій Орел — провела серію консультацій з представниками 11 територіальних громад Чернігівської області.
У Чернігові стартує безкоштовний курс підготовки дітей до школи — як записатися 10:33
У Чернігові відкрили набір на курс підготовки до школи для дітей, які підуть у перший клас восени 2026 року. Програма допоможе малечі легко адаптуватися до шкільного життя, розвинути базові навички та полюбити навчання. Участь безоплатна.
Ринок праці мовою цифр 10:28
Чернігівщина на Національному форумі з питань реалізації порядку денного 1325 10:20
Делегація Чернігівської області взяла участь у Національному форумі «Від уроків до дій: реалізація порядку денного 1325 «Жінки, мир, безпека» в Україні», що днями відбувся у Києві.
