Смачні рецепти вихідного дня: полуничний зефір
Приготовані своїми руками десерти не лише смачні. Такі солодощі можуть бути по-справжньому здоровими та не містити шкідливих або потенційно небезпечних інгредієнтів.
Список ласощів, які можна зробити на домашній кухні, досить великий. Готуйте не тільки цілком корисні пироги, желе, муси, цукерки, а й, скажімо, зефір.
Не виключено, що, приготувавши полуничний зефір на желатині або агар-агарі, ви поповните список своїх фірмових страв. Також ніхто не забороняє експериментувати та використовувати інший основний інгредієнт. Наприклад, ви можете робити зефір з яблук, малини, чорниці, персиків тощо.
Полуничний зефір в домашніх умовах
Вибираючи желювальну речовину, радимо зупинитися на агар-агарі. Його знадобиться менше, ніж желатину. Крім того, з продуктом рослинного походження легше працювати, а густішає зроблений з його використанням десерт вже при 38–40 °C, тож зефір не «попливе» при кімнатній температурі.
Смакоту, яку ми розглядаємо, роблять не тільки зі свіжих плодів. Восени або взимку ви можете приготувати полуничний зефір із заморожених ягід. Врахуйте лише, що весь процес триватиме 8–12 годин. Але не лякайтеся: на ваші активні дії знадобиться витратити хвилин 40, решта часу піде на застигання ласощів.
Інгредієнти
Щоб зробити 15–20 порцій (кількість умовна, оскільки ви самі контролюватимете розміри зефіринок), беремо:
- агар-агар — 9 г;
- яєчний білок — 1 шт.;
- полуницю — 300–350 г;
- цукор-пісок — 650 г;
- цукрову пудру — 3 ст. л.;
- воду — 150 мл.
Покрокова інструкція

- Замочуємо агар-агар у холодній воді.
- Перетворюємо на пюре полуницю, протираючи її через сито, щоб позбутися кісточок. Отриману масу ставимо на вогонь, трохи проварюємо до загустіння, відставляємо вистигати.
- До набряклого агар-агару додаємо 0,5 кг цукру, перемішуючи, гарненько нагріваємо (не кип’ятимо!), варимо, поки за лопаткою/ложкою не потягнеться тонка нитка. Далі все потрібно робити дуже хутко, оскільки сироп швидко загусає.
- У полуницю кидаємо цукор, що залишився, половину білка, збиваємо масу до кремоподібного стану (суміш повинна трохи посвітлішати). Не зупиняючись, вводимо в основу страви решту білка. Збиваємо суміш до утворення на ній стійких піків.
- Не перериваючи процесу, тонкою цівкою вводимо в полуничну масу желювальну суміш. Збиваємо все до загустіння. Залежно від потужності міксера, на це може піти 5–15 хвилин. Швидко перекладаємо основу страви в кондитерський мішок, на рівну поверхню кладемо пергамент/плівку, видавлюємо фігурні зефіринки або просто довгі ковбаски, які потім можна буде порційно порізати.
- Мінімум через 7–8 годин посипаємо десерт пудрою. Потім знімаємо з пергаменту/плівки кожну зефіринку, склеюємо їх по дві основами. Викладаємо готову смакоту на блюдо та подаємо з кавою, чаєм, какао.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Резонансне вбивство поліцейського в місті Бахмач. Засуджено контролера Служби судової охорони 12:45
За апеляційною скаргою прокурора Чернігівської обласної прокуратури апеляційний суд скасував виправдувальний вирок суду першої інстанції та постановив новий, яким 28-річного контролера Служби судової охорони в Чернігівській області визнано винним в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України).
На Чернігівщині росіяни поцілили в приватний житловий будинок: поліція документує наслідки 12:44
Ввечері 18 листопада росіяни вкотре атакували мирне населення м. Семенівка Новгород-Сіверського району.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:42
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
На Чернігівщині тривають пошуки зниклого неповнолітнього Ростислава Полєхіна 07:59
До пошуків 17-річного Ростислава Полєхіна максимально задіяні всі служби поліції Чернігівщини, працівники ДСНС, нацгвардійці, водолази, кінологи зі службовими собаками, громадськість. Для розшуку використовуються безпілотні літальні апарати та спецтехніка.
19 листопада: цей день в Україні і світі 07:58
День 1365 Російська агресія - Day 1365 Russian aggression
