Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:55:38

Традиційна кухня: 7 українських страв квітня

18.04.2021   12:36Агенцiя

Для нашого регіону характерна велика кількість рослинної їжі. Українська кухня — це варіння, тушкування, запікання, смаження, пряження.

Овочі та фрукти не тільки їли весь сезон, а й заготовляли на зиму сушкою, квасили, в’ялили. Певно, ви куштували квашені огірки у бабусі, суп з квасолею чи ароматними грибочками. Усі методи приготування збереглися здавна. А з приходом весни на городах з’являлася зелень, птахи починали нести яйця, а корови й кози давати більше молока. Час поповнювати запаси вітамінів!

Які ж традиційні страви приготувати у квітні?

1.   Зелений борщ

“Весняний” борщ варили з молодим щавликом, кропивою, листям городини, лободою. Це перша страва, яку хочеться приготувати, поширена по всій Україні. Для приготування знадобляться м’ясо(або риба в пісному варіанті), 2 картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 3 яйця та великий пучок щавлю (приблизно 100 г).

Приготування:

    В каструлю помістити 3 л води, посолити, можна додати лавровий лист.
    У воду закидаємо м’ясо(або рибу) і варимо бульйон.
    Овочі почистити, подрібнити й додати в бульйон, а цибулю попередньо подрібнити й підсмажити.
    Окремо зварити яйця, почистити, порізати слайсами.
    Щавель помити й подрібнити за бажанням.
    Коли картопля стане м’якою, додаємо яйця, щавель, довести до кипіння, вимкнути і дати настоятися. Довго кип’ятити страву після додавання щавлю не потрібно.

2.   Щука, тушкована з хроном.

Навесні риба “прокидається” й активно шукає їжу. Навесні легко зловити щуку, або купити, тож пропонуємо рецепт, який замінить звичну фаршировану рибину. Для щуки з хроном вам знадобиться 0,5 кг щуки, пів склянки сметани, корінь хріну, вершкове масло (50г).

Приготування:

    Щуку помити, ретельно почистити, посолити та нарізати;
    Хрін очистити, натерти та трошки підсмажити на вершковому маслі;
    Викласти шматки риби в каструлю, змащену маслом, зверху висипати хрін та залити все сметанкою;
    Тушкувати на невеликому вогні до м’якості, і подавати!

Хрін містить багато вітамінів, серед яких вітамін С, каротин, флавоноїди. З аналогічного кореня зараз виготовляють васабі. А українці вже давно користуються цим джерелом вітамінів.

3.   Салат з редьки

Редька  — ще одне джерело вітамінів. Здавна разом з медом сік редьки використовували при застуді, запікали та поєднували з буряком чи капустою.

Щоб приготувати смачний салат, вам знадобиться чорна редька, 1 морквина, 3 яйця, 2 картоплини, 1 яблуко, зелень, сметана.

Приготування:

    Моркву, картоплю та яйця зварити;
    Очистити та натерти редьку, яйця та зварені овочі на крупну тертку.
    Змішати салат сметаною, посолити.

Сметанкова заправка допоможе позбутися гіркого присмаку редьки, і зробить салат не тільки суперкорисним, а й легеньким і смачним.

4.   Молочний кисіль

Десерт з молока, який люблять діти й дорослі. Свіже молоко завжди вважалось корисним, та й густий кисіль  — смакота, яка не поступається сучасній паннакоті.

Щоб приготувати молочний кисіль, візьміть 0,5 л молока, 2 ст.л. картопляного крохмалю, 1 жовток, 2 ст.л. цукру, 20 г вершкового масла.

Приготування:

    Крохмаль гарно розмішати в склянці холодного молока, важливо розбити грудочки.
    Жовток розтерти з цукром.
    Молоко вилити в каструлю та довести до кипіння.
    Тоненькою цівкою влити в каструлю молоко з крохмалем, постійно помішуючи.
    Додаємо масло, вимішуємо та викладаємо кисіль в піали чи чашки.

Краще зачекати, щоб кисіль застиг. Зверху можна прикрасити м’ятою, фруктами чи шоколадом.

5.   Яєшня з зеленню

Яйця смакували як варені, так і смажені. Варені яйця легко можна було взяти на поле, щоб перекусити між роботою. А смажену яєшню вживали вдома.

Приготування:

Щоб приготувати смачну яєшню, візьміть три яйця, збийте, посоліть, додайте столову ложку молока. Суміш вилийте на сковорідку, і додайте подрібнену зелень: свіжі пера цибулі, часнику, листя петрушки, шпинату, кріп. Смажити можна на олії або подрібненому салі.

6.   Квашена черемша.

Черемша — перша городня зелень, з особливим післясмаком. Навесні салати з черемшею стають надзвичайно популярними. Та будьте свідомими: виривати в лісі дику черемшу не можна, ця рослина червонокнижна. Рослину можна виростити вдома на грядці або купити у фермерів, які її вирощують.

Зелень стане гарним доповненням будь-якого весняного салату, а щоб запастися нею на довший період, можна використати квашення.

Приготування:

    Черемшу помити та зв’язати у пучки.
    Скласти в посудину та залити ропою (на 1 літр води — 50 г солі та 15 г цукру).
    Притиснути тарілкою чи невеликим пресом.
    Лишити на 7-10 днів для бродіння, а коли зелень стане коричневою, перекласти в менший посуд. Воду перекип’ятити та залити квашу.

7.   Печена редиска

Проста у приготуванні й незвичайна страва з сезонного весняного продукту. Обирайте свіженьку редиску.

Приготування:

Корінь помити, пообрізати “хвостики”, викласти на деко, полити олійкою та випікати при 180 градусах до рум’яності — приблизно 15-20 хвилин. Подавати з перетертою молодою зеленню: часником, кінзою, кропом. Усе розтерти, можна додати горішки.

Нумо зберігати рецепти та поновлювати запаси вітамінчиків після зими. На городі чи базарі, хоч і супермаркеті у квітні з’являється безліч городини та свіжої зелені. Обирайте улюблену та готуйте смачні страви для себе та родини.

vsviti.com.ua

Фото з сайту https://panistefa.com/

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини